Belföld

Szlovén kézben hvar-szigeti szállodák

A horvát kormány csütörtökön elfogadta a Terma Catez szlovén cégnek a hvari szállodák részvényei 62,3 százalékának a megvételére tett ajánlatát.

A ljubljanai Delo című újság szerint a horvát kormánydöntés az egyik legpozitívebb előrelépés a horvát-szlovén államközi kapcsolatokban. Annál is inkább, mert voltak ellenzői a horvát kormányzó koalíción belül. A parasztpárti miniszterek ellene
szavaztak és Zlatko Tomcic házelnök, a parasztpárt elnöke kijelentette, hogy egyáltalán nem örül az ilyen megoldásnak, amelyet a helybeliek közül is sokan elleneztek. Ivica Racan horvát miniszterelnök értékelése szerint számtalan gazdasági és fejlesztési érv szól a döntés mellett és számtalan lélektani ellene. A közép-dalmáciai Hvar-sziget Hvar városának 10 szállodája (három 3 csillagos, négy 2 csillagos, kettő 1 csillagos és egy üzemképtelen) részvényeinek 62,3 százalékáért 74,5 millió kunát (7,5 kuna/1 euro) fizet a szlovén cég és kötelezte magát 5 év alatt 330 millió kunás befektetésre. E mellett egy évig köteles megtartatni a meglévő foglalkoztatottakat, 2008-ig pedig 135 új munkahelyet nyitni.  Február elején zárul a sziget Hvarhoz közeli Jelsa városának szállodáira kiírt nemzetközi tender, amelyre magyar tőke is pályázott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik