Belföld

Amerika újabb bizonyítékokat ígér Bagdad ellen

Kívánatos, de nem kötelező új biztonsági tanácsi határozat egy Irak elleni bármilyen katonai akció előtt – mondta tegnap Ari Fleischer. A Magyar Hírlap cikke szerint Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az amerikai kormányzat rövidesen újabb információkat hoz nyilvánosságra arról, miként rejtegeti Irak a fegyvereit az ellenőrök elől.

Colin Powell amerikai külügyminiszter már a jövő héten előterjesztheti Bagdad elleni bizonyítékait. Powell állítólag olyan hírszerzési információkat tár vonakodó szövetségesei – Kína, Franciaország és Oroszország – elé, amelyek bizonyítják, hogy Bagdadnak vannak tömegpusztító fegyverei. Bagdad ténylegesen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait – jelentette ki tegnap Jack Straw.

A brit külügyminiszter először fogalmazta meg nyíltan és jogi nyelven azt, hogy Irak figyelmen kívül hagyja az ENSZ leszerelési követelményeit. London – visszhangozva Washington álláspontját – ezzel azt is jelezte, hogy Irak ellen jogosan indítható katonai akció.

George Bush amerikai elnök ma hajnalban elhangzott beszédében várhatóan azt az érvet hozza fel, hogy miután az ENSZ-ellenőrök szerint Bagdad vonakodik teljesíteni követeléseiket, a háború mindinkább elkerülhetetlenné válik.

Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes a kanadai CBC televíziónak adott interjújában ugyan megígérte Irak fokozott együttműködését az ellenőrökkel, de támadással fenyegette meg a Kuvaitban állomásozó amerikaiakat. Elmondta, hogy Irakban fegyverek százezreit osztották szét, és ha szükséges, az irakiak nemcsak Kuvaitot támadják meg, de “az amerikaiakat is golyókkal – nem virágokkal – fogadják”.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik