Belföld

Kelet-Európában terjeszkedne a Hypovereinsbank

A német HypoVereinsbank (HVB) tovább akar terjeszkedni Kelet-Európában, a hitelintézet jól működő pénzintézet felvásárlásában érdekelt - mondta Gerhard Randa, a Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA) elnöke a Handelsblatt keddi számában megjelent nyilatkozatában.

Randa a HVB Igazgatótanácsában Közép és Kelet-Európáért felel. Szanálásra váró bankok nem érdekelnek bennünket, csak a működőképes pénzintézetek. Az ilyen akvizíciókra rendelkezésre áll a pénz – tette hozzá.

A Hypovereinsbank ez idő szerint 10 százalékos átlagos piaci részesedéssel Kelet-Európában a második legnagyobb külföldi banknak tartja magát. Németországban a Hypovereinsbank a lakossági szolgáltatásban 5 százalékos részesedéssel bír, míg törzspiacán, Bajorországban 15 százaléka az aránya.

A Hypovereinsbank Kelet-Európában kiterjedtebb területi lefedettségre törekszik. Ezt eddig csak Lengyelországban sikerült megvalósítani. Randa szerint van még behozni való Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Randa megítélése szerint a térségben a szükséges banki méretet a HVB aligha érheti el pusztán belső, szerves növekedéssel, csak akvizícó révén építhető ki az univerzális banküzlet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik