Belföld

Hétfőn ultimátumot nyújt be az USA?

Várhatóan ultimátumot nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok hétfőn, amikor a fegyverzetellenőrök beszámolnak a testületnek az Irakban végzett munkáról. Colin Powell Davosban megismételte, hogy Washington kész egyedül is fellépni Bagdaddal szemben, és keddi beszédében a háborúra készíti fel az amerikaiakat George Bush elnök is - írja a Magyar Hírlap.

“Az amerikaiak nyilatkozatot fognak tenni hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt. Ez tulajdonképpen ultimátum lesz, ami azt tartalmazza majd, hogy amennyiben ez meg ez nem történik meg ennyi meg ennyi idő alatt, akkor a fegyverzet-ellenőrzésnek vége” – közölte egy neve elhallgatását kérő magas rangú diplomata a Time című amerikai lappal. Megerősítette azt a korábbi feltételezést is, hogy a BT többi tagja azt szorgalmazza majd, hogy a fegyverzetellenőrök kapjanak még több időt munkájuk befejezéséhez.

Ezt akarja egyébként a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is. Mark Gwozdecky, a szervezet szóvivője a hét végén elmondta, hogy a BT-nek teendő jelentésben kielégítőnek minősítik majd Irak együttműködését, és további időt kérnek az ellenőrzések folytatására. Az AP-nak nyilatkozva Gwozdecky kijelentette: a jelentésben Irak “4-es osztályzatot kap, mivel az ellenőrök, akik Irakban nukleáris fegyverkezés nyomait keresik, akadálytalanul bejutottak az általuk kiválasztott helyszínekre, s ezért a NAÜ-csoport nagy előrelépést tett. Ugyanakkor az ellenőrzések sikeres befejezéséhez még több hónapra van szükség, és Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója ezt fogja közölni a Biztonsági Tanáccsal”.

A NAÜ egy másik szóvivője, Melissa Fleming pedig vasárnap tovább pontosított. A Reuters-nak nyilatkozva közölte, hogy el-Baradei nem fog tudni beszámolni semmiféle bizonyítékról a tiltott iraki nukleáris fegyverkezési programmal kapcsolatban. “Ha találtunk volna füstölgő pisztolyt, akkor nem vártuk volna meg a hétfőt, hanem azonnal a BT-hez rohantunk volna” – mondta. A fegyverzetellenőröket egyébként hét végén kis híján megtámadták. Egy fiatal, feltehetőleg iraki férfi, késekkel felfegyverkezve, be akart hatolni szombaton Bagdadban a szállásukul és központjukul szolgáló Canal Hotelba, de az épület őrei lefogták. Egy másik fiatalember pedig feltartóztatta a világszervezet ellenőreinek gépjárműoszlopát. Azt senki nem tudja, mi volt a szándékuk.

Colin Powell amerikai külügyminiszter davosi beszédében ismét keményen fogalmazott. Újólag azt követelte Szaddám Huszein iraki elnöktől, hogy haladéktalanul tárjon fel mindent az iraki fegyverkezésről, és arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kész akár egyedül is fellépni Bagdad ellen, amennyiben más kormányok és a BT nem hajlanak Irak lefegyverzésére. A tétlenségre nem lehet mentség a multilateralizmus – szögezte le a Világgazdasági Fórumon mondott beszédében Powell. Szavai szerint türelmesen és megfontoltan vitatja meg az Egyesült Államok az iraki problémákat barátaival és szövetségeseivel, ugyanakkor az iraki rezsimnek nem maradhatnak kételyei afelől, hogy ha saját maga nem szereli le fegyvereit békésen e kritikus helyzetben, akkor azok más módon ugyan, de mindenképpen le lesznek szerelve. Nem fogunk visszariadni, ha a háború lesz az egyetlen út Irak tömegpusztító fegyverei leszerelésére. Változatlanul fenntartjuk szuverén jogunkat, hogy katonai akciót hajtsunk végre Irak ellen egyedül vagy önkéntesen csatlakozó szövetségesekkel – erősítette meg.

Egy a Pentagonból származó értesülésekre hivatkozó amerikai tévéjelentés szerint márciusban kezdődik a háború. A terv szerint 300-400 manőverező robotrepülőgépet vezérelnének célra naponta a háború kezdeti szakaszában, többet, mint amennyit (1991-ben) az egész öbölháború negyven napja alatt. A név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi minisztériumi források szerint a haditerv inkább az ellenség harci szellemének megtörésére alapoz, semmint katonai erőinek fizikai megsemmisítésére. A Pentagonban nem kívánták kommentálni a CBS jelentését. Ugyancsak washingtoni hír szerint az amerikai külügyminisztérium körüzenetet intéz az ország nagykövetségeihez azzal az utasítással, hogy a külképviseletek hívják fel az adott országban élő amerikaiak figyelmét: álljanak készen arra, hogy rendkívüli helyzetben – terrortámadás vagy politikai zavargás esetén – gyorsan távozni tudjanak az országból.

A háborús pszichózist erősíti majd az unió helyzetéről szóló kedd esti beszédében George W. Bush elnök is. A Fehér Ház által ismertetettek szerint az elnök a terrorizmus elleni harcot az ország legfontosabb feladatának nevezi majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik