Belföld

Angliából hoz át gyártást a Jabil

Nagy-Britanniából Magyarországra telepíti elektronikai részegységgyártását az amerikai Jabil Circuit. A The Guardian értesülése szerint a szerződéses gyártóként ismert cég Coventryben működő 400 fős üzemének bezárásáról döntött szombaton - írja a Világgazdaság.

Brit lapértesülés szerint bezárja Coventryben lévő 400 fős üzemét az amerikai Jabil Circuit Inc. Az elektronikai részegységek szerződéses gyártójaként ismert floridai székhelyű cég az ott folyó tevékenységét – amit a The Guardian távközlési berendezésgyártásként említ – Magyarországra kívánja hozni. Az erről szóló döntést szombaton hozták a brit üzem szakszervezetének tudomására.

A Jabil Circuit 2000-ben jelent meg befektetőként a magyar piacon. Zöldmezős, közel 80 millió dolláros beruházásban építette fel itteni gyártóüzemét a Tiszaújvárosi Ipari Park területén. Az ottani körzet legnagyobb befektetőjeként tízéves mentességet kapott az iparűzési adó alól. A nyomtatott áramköri lapkák gyártása az év őszén indult meg 450 fővel, de az amerikai anyavállalat képviselői már akkor kilátásba helyezték a kapacitás bővítését.

Erre a szándékra utalt a magyarországi cégvezetés korábbi nyilatkozata is a múlt év novemberében, amikor jelezte, hogy akár 750-800 főt is átvenne a bezárásra ítélt székesfehérvári IBM-üzem elbocsátandó dolgozói közül. A hét végi hír megerősítésével kapcsolatban egyelőre nem tudtuk elérni a hazai vezetőséget, de a cég ezzel kapcsolatos stratégiáját jól alátámasztja a szombaton nyilvánosságra hozott éves jelentés erre vonatkozó fejezete. Eszerint az anyavállalat 2003-ban tovább folytatja a területi átrendezést, ennek során az alacsonyabb haszonkulcsú termékek gyártása Nyugat-Európából Kelet-Európába, ezen belül is főként Magyar- és Lengyelországba helyeződik át, míg az USA-ban lévő üzemeket Dél-Amerikába telepíti át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik