Belföld

Három hét alatt kétszáz kárigényt jelentettek be az úthibák miatt

Az úthibák miatt Budapesten az elmúlt három hét alatt tízszer annyi kárigényt regisztráltak, mint Borsod megyében tavaly egész évben. Az autósnak fényképpel, tanúval, vagy rendőrségi jegyzőkönyvvel kell bizonyítania, hogy a kátyú miatt rongálódott meg a járműve. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt.-nél tavaly összesen 440 igényt tartottak jogosnak, ezek kifizetése mintegy 34 millió forintba került.

Csak az idén kétszáznál több kárigény érkezett hozzánk az utakon keletkezett kátyúk miatt – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak az FKF Rt. közútfenntartási igazgatója. Csanádi Csaba hozzátette: tavaly összesen mintegy 1600 kárigényt regisztráltak, ebből 933-mal foglalkoztak érdemben. A többi baleset nem az általuk működtetett utakon, vagy más ok miatt keletkezett. Ha valaki kárigénnyel fordul a közterület-fenntartókhoz, akkor az autósnak kell hitelt érdemlően bizonyítania, hogy az úthiba okozta a kárt. Ez lehet fénykép, tanú, vagy rendőrségi jegyzőkönyv. Tavaly összesen 440 igényt tartottak jogosnak, ez mintegy 34 millió forintba került – jelentette ki Csanádi.

Az utak az egész országban öregszenek, így egyre inkább áldozatul esnek a szélsőséges időjárásnak. A régi burkolatba könynyebben belefolyik a csapadék, ami ilyen hidegben megfagy. Az aszfalt előbb felpúpozódik, majd eltörik. Amennyiben egész télen fagy lenne, azt az utak kibírnák, de így, hogy mínusz húsz és nulla fok körül mozog a hőmérséklet, az utakon egyre gyakrabban találkozhatunk kátyúkkal. A gépjármű-tulajdonosok gyakran az útkezelőkhöz fordulnak kárigénnyel.

Az FKF Rt. által kezelt mintegy ezer kilométernyi útszakaszon az elmúlt három hétben több mint tízezer úthiba keletkezett. Az utakat hetente kétszer végigjárják, és az észlelt hibákat regisztrálják. Az FKF-nél tizenegy javítóbrigád dolgozik nappali és éjszakai műszakban, ennek köszönhetően 8400 hibát már kijavítottak. A szélsőséges időjárás miatt azonban állandóan keletkeznek újabb lyukak, így amiket nem tudnak egyből kijavítani, azt táblával, illetve este villogó fénnyel jelzik. Tavaly 82 ezer úthiba keletkezett, ezek kijavítása mintegy 850 millió forintba került.

Az elmúlt hetekben a legnagyobb fagyok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében voltak. A megyében az utak minősége egyre inkább romlik, ám télen nincsen sok lehetőség az utak javítására – nyilatkozta lapunknak a megyei közútkezelők üzemeltetési-osztályvezetője. Varga László hozzátette: főleg az olvadás után, amikor a hőmérséklet 0 és 5 fok közé emelkedik, várható az úthibák tömeges mértékű terjedése. Az idén mintegy 350-400 millió forintot szánnak csak a kátyúk rendbehozatalára. A főutakon kevésbé jellemző a hiba, de a mellékutakon előfordulhat, hogy csak igen lassan lehet majd haladni.

A megyei közútkezelő 2458 kilométernyi útszakaszért felel, ezen a felületen képtelenség egyszerre kijavítani az összes hibát – jelentette ki Varga. Az utakat osztályokba sorolják, ez a fontossági sorrend a javításoknál, és ez alapján ellenőrzik őket. A főbb útvonalakat kétnaponta, az alsóbbrendűeket kéthetente, vagy akár csak havonta ellenőrzik. Így előfordulhat, hogy csak egy hónap múlva észlelnek egy hibát, ha azt nem jelentik be. Az idén öt kárigény érkezett hozzánk, míg tavaly összesen húsz – jelentette ki Varga. Itt is az autósnak kell bizonyítania az igazát, valamint táblával látják el a hibás szakaszokat.

Az úthibák miatti kárigények száma télen jelentős mértékben megemelkedik – tájékoztatta lapunkat az Allianz Hungária Biztosító Rt. kommunikációs igazgatója. Sipos József szerint ilyenkor a gumiabroncstól a futóműig sok minden sérülhet, ráadásul a kipergő részeket a hátsó kerekek időnként a követő autó szélvédőjébe lövik, ami gyakran betörik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik