Belföld

Üvegzsebet kap Európa – a banktitok vége?

A jövő évtől minden európai számlatulajdonos egységesen adózik a külföldön fialtatott pénze után. Az uniós országokban többé nem élvezi a banktitok védelmét egy másik tagország polgára.

Az EU pénzügyminiszterei kedden megállapodásra jutottak a tagországok polgárai által (EU-külföldi) más tagországokban fialtatott megtakarítások egységes adóztatásáról, a banktitoknak az intézkedéssel együtt járó folyamatos leépítéséről és a tagországok közötti automatikus információcseréről. A pénzügyminiszterek hosszas vajúdás után tesznek kísérletet az adóelkerülés megakadályozására, az első ezzel kapcsolatos javaslat ugyanis már 1989-ben az uniós testületek asztalán hevert.

Német megtakarítások

A német hatóságok adatai szerint német állampolgárok körülbelül 300 milliárd eurónak megfelelő összeget tartanak az ország határain kívül különböző bankszámlákon.

Az uniós irányelv néhány országgal szemben – Luxemburg, Belgium és Ausztria – megengedi a banktitok fenntartását, ám ezek az országok extra forrásadót kötelesek kivetni a nem tagországbéli uniós számlákra; jövő évtől 15 százalékos, három év elteltével 20, majd 2010-től 35 százalékos mértékben. Az adókulcsokat olyan, többek között az unió polgárainak megtakarításaitól hemzsegő országoknak is be kell vezetniük, mint Svájc, Lichtenstein, Andorra, San Marino és Monaco, máskülönben fabatkát sem ér az uniós direktíva.


Kikötötték emellett, hogy ha valaki vagyonbevallást tesz, akkor más tagországban elhelyezett megtakarítására nem vethető ki nagyobb adó, mint amennyit hazájában kellene fizetnie.


A kivételezett, ám fokozatosan magasabb forrásadókulcsokat vállaló országoknak természetesen az automatikus információcserében sem kell részt venniük, csak abban az esetben, ha Svájc is információt szolgáltat az egyes nemzeti adóhatóságoknak a kiszemelt számláról, OECD-szabvány szerint, ami a lapok által megkérdezett szakértők szerint igen valószínűtlen.


Külön szabályban emlékeztek meg a brit Csatorna-szigetekről, és több Európán kívüli uniós területről. Ezek az országok választhatnak: vagy információt szolgáltatnak az adókerülők bankszámláiról, vagy – a három kivétellel együtt – magasabb adókat vetnek ki. Ehhez azonban az uniónak kétoldalú megállapodásokat kell kötnie az említett államokkal, és csak ezt követően léphet életbe az Európai Unió irányelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik