Belföld

ValóVilág: erkölcstelenség, levélváltás, személyi konzekvenciák

Levélben fejezte ki sajnálkozását a csatorna valóságshow-jában az utóbbi napokban sugárzott nem kívánatos, erkölcsileg kifogásolható jelenetek miatt Dirk Gerkens, a Magyar RTL Klub Rt. vezérigazgatója a médiahatóság MSZP által delegált tagjának.

A Színes Mai Lap szerdai száma által közölt levélváltás szerint Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület szocialista delegáltja a ValóVilág című műsorral kapcsolatban január 20-án fordult saját nevében az RTL vezérigazgatójához, sürgős intézkedést kérve. Mint írta, a program “az utóbbi napokban olyan tartalommal rendelkezett, amely a kiskorúak fejlődését súlyosan veszélyezteti, de a felnőtt nézők körében is igen nagy felháborodást keltett”.

Válaszában Dirk Gerkens kifejti, a társaság vezetősége sajnálattal tapasztalta, hogy a ValóVilág múlt pénteki és szombati adásában olyan jeleneteket sugároztak este nyolc óra körüli időpontban, amelyeket “nem kívánatosnak, erkölcsileg kifogásolhatónak” tartanak, “s amely epizódok joggal kelthetnek a közvélemény egy részében is felháborodást”. Közlése szerint a műsor szerkesztése során munkatársaik súlyos, az RTL Klub érvényben lévő etikai kódexébe is ütköző szakmai és etikai hibát követtek el.

A vezérigazgató jelezte egyben, hogy a hétfői vezető értekezleten “a személyi konzekvenciák levonásán túl” a nézők érdekében és a csatorna jó hírének megóvása érdekében azonnali változtatásokról, szigorított szerkesztői kontroll bevezetéséről határoztak. A ValóVilág című műsorban hasonló, illetőleg a szexualitást egyéb naturális módon hangsúlyozó jelenetek nem kerülnek a főműsoridőben sugárzásra – olvasható a Színes Mai lap által idézett vezérigazgatói levélben.

Dirk Gerkens emlékeztet arra is, hogy “a személyi felelősök azonnali felelősségre vonása és a csatornától való távozása már megtörtént”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik