Belföld

Markó Béla: A státustörvényt az EU-val szemben is meg kell védeni

A státustörvényre szükség van, s az abban biztosított kedvezményeket akár az uniós hatóságokkal szemben is meg kell védeni – jelentette ki a Népszabadságnak Markó Béla. Az RMDSZ elnöke szerint a magyar kormány által a jogszabály módosítására kidolgozott hét alapelv egyike elfogadhatatlan az erdélyi magyarság számára.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a státustörvény módosítására a magyar kormány által kidolgozott hét alapelv közül csak a hetedik – azaz, hogy a jogszabály hatálya az EU-tagállamok polgáraira nem terjed ki – veszélyes, s a szövetség ezzel nem ért egyet. – Nem kerülhet bele a törvénybe olyan kitétel, miszerint az EU-ba történő belépéskor az illető ország esetében ez a törvény érvényét veszíti. Ezt nem lehet elfogadni – mondta Markó Béla. A politikus hangsúlyozta: érvényüket veszíthetik bizonyos rendelkezések, de a munkavállalás és a szociális kérdések, amelyekkel kapcsolatosan az EU valóban nem fogad el semmifajta diszkriminációt, már megoldódtak.

Azzal az EU-állásponttal kapcsolatban, miszerint nem lehet személyre szólóan pénzt juttatni annak, akinek a gyermeke egy bizonyos iskolába jár, mert akkor mindenkinek kell juttatni, akinek a gyermeke bármilyen iskolába jár, a szövetségi elnök leszögezte: – Ha az Európai Unió ennyire vigyáz az oktatási diszkriminációra, intézkedjék, hogy a mi gyermekeink, akik magyarul tanulnak, ne járjanak a románul tanuló gyerekeknél egy órával többet mindennap az iskolába. Ez sokkal súlyosabb, mint bármilyen pénzkérdés. – Markó szerint ez esetben az EU-nak megoldást kellene találnia a határon túli magyaroktatás hátrányos helyzetének megszüntetésére és a tankönyvhiányra.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik