Belföld

Véget ért a GKM átszervezése

Végéhez ért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly május óta tartó átalakítása – mondta a Népszabadságnak Hegedűs Lajos, a tárca humánpolitikai főosztályának vezetője. A gazdasági és a közlekedési minisztérium összevonása után a korábbi 46-hoz képest jelenleg negyven szervezeti egység tevékenykedik.

Az utolsó nagyobb átszervezés a múlt héten történt, amikor hat főosztály olvadt be más főosztályokba, így például a befektetési főosztály a gazdaságfejlesztési programok főosztályának keretében, a döntően regionális elemzésekkel foglalkozó kis- és középvállalkozások főosztály pedig a regionális fejlesztési főosztály égisze alatt működik tovább a jövőben.

Hegedűs Lajos szerint nem hirtelen lépésről volt szó, hiszen már tavaly eldöntötték, hogy januárban megvalósítják a szervezet racionalizálását, és megszüntetik a párhuzamosan működő területeket. Hozzátette, mivel a szervezeti egységek feladatköre megváltozott, a főosztályvezetői munkaköröket megpályáztatják. Tizenkettőből csak hat korábbi főosztályvezető kaphatja meg régi beosztását, a többieknek a tárca felajánlja a főosztályvezető-helyettesi posztot, és az érintettek dönthetik el, hogy maradnak-e vagy más munkahelyet keresnek. Az intézkedés tehát összességében nem érinti a minisztérium létszámát. Ugyanakkor az európai uniós csatlakozás miatt a tárca szeretne új, nyelveket beszélő munkatársakat felvenni.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium átszervezése egyébként a kormányváltás után kezdődött, amikor a korábbi Gazdasági Minisztérium összeolvadt a Közlekedési és Vízügyi Minisztériummal. Az előbbi tárcától elvonták a turizmust, a foglalkoztatáspolitikát, valamint a lakásügyeket, utóbbitól pedig a vízügyet. Tavaly az új feladatok miatt létrehoztak néhány osztályt, de egészen a múlt hétig nem történt komolyabb változás. A tavaly májusi 46 helyett jelenleg 40 szervezeti egység működik a GKM-ben. Mint azt Hegedűs Lajos elmondta, a GKM szervezeti felépítése mostanra érte el azt az állapotot, amely hosszú távú, a feladatköröknek megfelelő, kiegyensúlyozott működést biztosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik