Belföld

Man-buszokat vásárol a Volán

A Volán Egyesülés 27 darab Man SL 223/283 típusú elővárosi szóló autóbuszt vásárol - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A mintegy bruttó 1,1 milliárd forint értékű nyílt
közbeszerzési eljárást a dunaharaszti telephelyű Man Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte el. A tenderen összesen öten indultak. A nyertesen kívül pályázott az Ikarus Egyedi Járműgyártó Kft., az MB-Autó Magyarország Kft., a Nabi Autóbusz-ipari Rt., továbbá a győztest követő legkedvezőbb ajánlatot tevő győri Kravtex Kft.

Az állami többségi tulajdonban lévő, menetrend szerinti forgalmat lebonyolító huszonnégy regionális Volán-társaság autóbuszainak átlagéletkora mintegy 10 év.

Ahhoz, hogy ezt hét évre csökkentsék, és a gépjárművek életkora megfeleljen az európai uniós elvárásoknak, 2008-ig évi hatszáz autóbusz beszerzése lenne kívánatos, ami évente több mint 20 milliárd forintos befektetést igényelne.

Tavaly 400 autóbusz beszerzését 3,1 milliárd forint költségvetési támogatásból és 10 milliárd forint saját forrást biztosították. Tavalyelőtt még 500 új autóbusz vásárlására nyílt lehetőségük, amire a 3 milliárd forint állami támogatáson felül, 12,5 milliárd forintot költöttek saját forrásból, illetve az ÁPV Rt. reorganizációs keretéből.

A Volán társaságok jelenleg mintegy 6.000 autóbuszt üzemeltetnek, több mint 3100 települést szolgálnak ki, s a napi 34 ezer helyközi járaton évente félmilliárd utast szállítanak. A helyi járatokkal együtt pedig évente 1,3-1,4 milliárd személy közlekedik autóbuszaikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik