Belföld

Üzleti várakozások – nincs mozgás

Nem javultak érdemben sem a lakosság, sem az üzleti szféra várakozásai a Gazdaságkutató Rt. decemberi konjunktúra-jelentése szerint.

Decemberben sem az üzleti szféra, sem a lakosság várakozásai nem változtak érdemben, a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra indexe minimális
Üzleti várakozások – nincs mozgás 1

mértékben csökkent. A GKI Rt. által – az EU támogatásával végzett – felmérés szerint az üzleti szféra várakozásai decemberben is a 2002-re jellemző, viszonylag alacsony, de a 2001. év véginél magasabb szinten stagnáltak. A lakosság várakozásai a választási években szokásos módon a nyár végén érték el csúcspontjukat, azóta némi csökkenés következett be, de a vizsgálatok eddigi egy évtizede alatt így is csak 2002. korábbi hónapjaiban volt a decemberinél optimistább a lakosság.

Az iparban a várakozások minimális mértékben, de tovább romlottak. Az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése is romlott, a rendelésállományoké viszont javult, de az exporté kedvezőtlenebbé vált. Az építőipari várakozások is rosszabbak lettek, a válaszolók az elmúlt háromhavi termelést javulónak értékelték, a rendelésállományt és a várható foglalkoztatást viszont a szezonhoz képest is alacsonynak. A kereskedelemben valamelyest javult a gazdasági perspektíva megítélése, mindenekelőtt a készletszint csökkenése hatására.

A lakosság saját pénzügyi helyzetét decemberben valamivel a novembernél is kedvezőbbnek látta, s a következő 12 hónapra további javulást várt. Az ország gazdasági helyzetének megítélése valamelyest javult. A megkérdezettek decemberben az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, de a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik erősödtek. EEmellett a munkanélküliek számának további érezhető növekedésére számítottak.


A lakosság vásárlási kedve jelentősen emelkedett. Lényegében nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, viszont a korábbinál többen gondolják úgy, hogy a következő egy évben valóban képesek is lesznek a megtakarításra.

Magyarország hét régiója közül négyben javultak a háztartások várakozásai. A legoptimistábbnak Észak-Magyarország lakosai bizonyultak, az ő véleményük javult a legnagyobb mértékben, de a Dél-Dunántúl, a Nyugat-Dunántúl és az Észak-Alföld lakóinak a véleménye is kedvezőbb lett. Ezzel szemben a Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és a közép-magyarországi régióban élők helyzetük romlására számítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik