Belföld

A Mol ajánlatott tett az INA részvénycsomagjára

A Mol mellett az osztrák OMV és az orosz Rosznyeft is benyújtotta kötelező érvényű ajánlatát a horvát INA 25% plusz 1 részvény részesedésének megvásárlására.

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. pénteken kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a Horvát Köztársaság kormánya felé az INA horvát olaj és gázipari társaság 25% plusz 1 részvény részesedésének megvásárlására – közölte az olajtársaság.


A MOL partneri kapcsolatot ajánl


A közlemény szerint a Mol erős regionális partneri kapcsolatot ajánl az INA-nak és a Horvát Köztársaság kormányának, ami a horvát vezető társaság számára lehetővé teszi a vezető szerep megszerzését a magas növekedésű dél-kelet-európai piacon. A Mol nemcsak elfogadja a horvát kormány által meghatározott főbb feltételeket az INA privatizációjával kapcsolatban, de egyúttal kész arra is, hogy a jövőben jelentős tőkét biztosítson az INA számára a tervezett nemzetközi és regionális fejlesztések megvalósításához.


Legutóbb még a miniszterek is összevesztek


Az INA több éve húzódó, izgalmakban bővelkedő privatizációja legutóbb tavaly novemberben vett újabb fordulatot, amikor egy nyilvános és kiadós kormányzati veszekedést követően a zágrábi kabinet újabb “végső” és kötelező érvényű ajánlattételre szólította fel a három versenyben maradt pályázót: a magyar Molt, az orosz Rosznyeftyet és az osztrák OMV-t.


Szigorú megkötések


Az ajánlattevőknek – többek közt – kötelezniük kell magukat, hogy a következő tíz évben a horvát kormány által megjelölt társaságnak elővásárlási jogot biztosítanak a birtokukba kerülő INA-részvényekre, továbbá három évig nem repatriálhatják a profitot, nem bocsáthatnak el dolgozókat. Emellett az INA kőolaj-finomítóinak eladását vagy felszámolását is kizárná a részvényvásárlási szerződés.


Mindhárom pályázó ajánlatot tett


Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter pénteken Zágrábban
bejelentette, hogy mindhárom pályázó – a Mol Rt., az orosz Rosznyeft és az osztrák OMV beadta ajánlatát. A PricewaterhouseCoopers és a Deutsche Bank, a két privatizációs tanácsadóadó az INA értékét 1,2-1,8 milliárd euró közé teszi.
 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik