Belföld

Kevesebb pénz jut idén a fővárosnak

Reálértéken 5 százalékkal kevesebb pénzzel gazdálkodhat idén a fővárosi önkormányzat a szigorú költségvetési törvény miatt, mint a legrosszabb orbáni esztendőben - mondta Demszky Gábor pénteken.

A főpolgármester a törvényi határidőre elkészített és a kerületeknek időben megküldött ez évi forrásmegosztás tervezetét ismertette. Szerinte tovább élnek az előző kormányzati ciklus Budapest gazdaságát ellehetetlenítő, diszkriminatív intézkedései. Elmondta, hogy a fővárosi illetékbevételekből idén 7 milliárd forintot, az adóerő-képesség alapján pedig a tavalyi 10,5 helyett, most mintegy 17 milliárd forintot vonnak el a fővárostól. A főpolgármester leszögezte, hogy ezekkel az elvonásokkal még több pénzt ad a főváros a vidéknek, mint eddig, így tovább nő Budapest szerepe a települések közötti jövedelemtermelő képesség okozta különbség állami kiegyenlítésében.

A költségvetési törvény kapcsán megjegyezte, a fővárosi önkormányzatok számára egyetlen pozitív intézkedés történt. Eszerint a szja helyben maradó része 5 százalékról 10 százalékra nőtt, s ennek örülnek is. “Ezt a növekményt azonban teljes egészében elviszi a pedagógusok 50 százalékos béremelése” – tette hozzá. A főpolgármester ezt tekinti az állami költségvetés “legfeszítőbb elemének”.

Jelezte, hogy a saját források ilyen jelentős leterhelése miatt a 24 budapesti önkormányzat gazdálkodási mozgástere igen beszűkült. Mint mondta, ennek figyelembevételével kell majd kialakítaniuk az idei gazdálkodási prioritásokat.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy az önkormányzati törvény módosítása következtében idén visszaáll a forrásmegosztás során az 1994 előtti rend, amikor a kerületek többségének egyetértésével hozhatták csak meg a szabályozási rendeletet. A főpolgármester ezzel összefüggésben elképzelhetőnek tartotta, hogy a kerületek a politikai nyomásgyakorlásra használják majd ki ezt a helyzetet.

A tavalyinál mintegy 50 milliárd forinttal nagyobb, összesen 255 milliárd forint forrásmegosztási keretnek idén a többségét a kerületek kapják. A múlt évi 47,8 százalék helyett 52 százalék jutna idén a főpolgármesteri hivatal pénzügyi apparátusa által készített tervezet szerint a városrészeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik