Belföld

Február 4-én tárgyalják újra a szociális törvénycsomagot

A tervezettnél egy héttel korábban kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, mert a házelnök várhatóan február 4-re hívja össze a parlament rendes ülését a szociális törvénycsomag újbóli megtárgyalására.

Decemberben, a 2002. évi utolsó ülésen még úgy búcsúzott el a levezető elnök a parlamenti képviselőktől, hogy február 11-én találkoznak újra, ekkor ülésezik az új évben először a T. Ház. A szünet politikai fejleményei következtében azonban már egy héttel korábban megkezdődik az Országgyűlés munkája.

De mert a tavaszi ülésszak hivatalosan február 1-jén kezdődik, február 4-re nem rendkívüli, hanem rendes ülést hívnak össze – nyilatkozta lapunknak Mandur László. Az Országgyűlés szocialista alelnöke elmondta: az államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött szociális törvény vitája és szavazása mellett ezen a napon is sor kerül napirend előtti felszólalásokra és interpellációs időszakra. Az ülés pontos napirendjéről január 27-én dönt a házbizottság. Nem kizárt, hogy napirendre tűznek olyan törvényjavaslatokat is, amelyek tárgyalását már megkezdte a parlament.

Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter a múlt pénteki kormányülést követő tájékoztatón azt mondta: a kabinet változatlan formában terjeszti az Országgyűlés elé a köztársasági elnök által visszaküldött szociális- törvény-csomagot. Akkor azt közölte: a jogszabályt várhatóan február első hetében, rendkívüli ülésnapon tárgyalja újra a T. Ház.

Mádl Ferenc államfő december végén küldte vissza a törvényt megfontolásra a parlamentnek, mert megítélése szerint a bevezetendő szabályozás hátrányosan érintheti azokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni.

A szakminiszter pénteken azt közölte: a kormány szerint a vitatott kérdések más módon is tisztázhatók lettek volna, ezért arra kérik Mádl Ferencet, vegyen részt az előterjesztés vitáján annak érdekében, hogy „az esetleges hibák könynyebben korrigálhatók legyenek”. A kabinet szerint a törvény senkinek nem okoz hátrányt.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik