Belföld

Ernst Welteke: nincs igény a kamatcsökkentésre

A német Bundesbank elnöke szerint az euróövezetben jelenleg nincs igény a további kamatcsökkentésre: az Európai Központi Bank decemberi kamatcsökkentése után, Ernst Welteke szerint, a pénzügypolitika a növekedést jobban támogató, kiegyensúlyozott és nem korlátozó jellegű.

Welteke szerdán, egy frankfurti fogadáson szólt az EKB pénzügypolitikájáról. Azt mondta, jelenleg nincs szükség vitatkozni a kamatváltoztatásról. Véleménye szerint az EKB-nak “nyugodt kezek” politikáját kell folytatnia: mivel a geopolitikai helyzet már amúgy is sok bizonytalanságot hordoz, az övezet jegybankjának nem szabad további bizonytalanságot keltenie.

Welteke szerint az euró felértékelődése segít az árstabilitásnak az euróövezetben. A bankár nem osztja azt a nézetet, hogy az euró felértékelődése Németországban recessziót válthat ki. Szerinte a cégek nagy része bebiztosította magát az árfolyam-ingadozással szemben.

Az EKB utoljára december 5-én csökkentette a refinanszírozási kamatminimumát, fél százalékponttal 2,75 százalékra, miután 2001. novemberétől több mint egy évig nem változtatott rajta. A decemberi csökkentést azzal indokolták, hogy még mindig nem tűntek el a GDP-növekedés útjában álló akadályok és kockázatok, miközben az infláció minden valószínűség szerint lassulni fog, és 2003 átlagában el fog maradni az EKB 2 százalékos riadószámától – nem utolsó sorban a gyenge gazdasági növekedés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik