Belföld

A Safeway fél a Wal-Marttól

A brit élelmiszer-kereskedelmi lánc, a Safeway Plc még mindig a William Morrison Supermarkets felvásárlási ajánlatát tartja elfogadhatóbbnak, annak ellenére, hogy a rivális Wal-Mart és J Sainsbury magasabb árat kínál - közölték a céghez közel álló szakértők a Reuters érdeklődésére.

Eddig csak egy ajánlattal foglalkoztak mélyrehatóan, és a Morrisonnal megkötendő üzletnek nagy esélye van a sikerre. A többiek esetében legfeljebb 50-50 százalék a felügyeleti engedély valószínűsége.

A részvényesek választhatják a Morrison ajánlatát, vagy várhatják, hogy – a hat hónapos felügyeleti eljárás végén – lesz-e pénzük, avagy sem. Mindeközben a Safeway vezetésének úgy kell gazdálkodnia, hogy fejük felett lebeg a csőd veszélye is.

A Safeway mindazonáltal felkészül arra is, hogy a fontos pénzügyi információk megadásával együttműködjön a Sainsbury-vel, segítse pályázatának elkészítésében.

Korábban a Sainsbury-vel és a Morrisonnal egyaránt folytattak tárgyalásokat, de azok a Sainsbury esetében megszakadtak, a Sainsbury ugyanis az igazgatótanács számra elfogadhatatlannak tekintett előfeltételeket támasztott. Az ASDA láncot birtokló Wal-Mart készpénzes ajánlat megtételét fontolgatja.

Nagy-Britannia második legnagyobb szupermarket lánca, a J Sainsbury ajánlata részvényenként legalább 300 pennyt ér, ami 3,2 milliárd fontot jelent; ezt a társaság készpénzben és részvényekben fizetné ki. Ez az ajánlat magasabb a kizárólag részvényeket felajánló, 2,6 milliárd fontos Morrison-ajánlatnál.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik