Belföld

Milliárdokba kerülhet a jegybanki intervenció

A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az erős forint letörése érdekében végrehajtandó bármilyen intervenció mérsékelt költséggel megoldható - közölte a Credit Suisse First Boston (CSFB), egy az MNB forrásaira hivatkozó értékelésében.

Eszerint az MNB mintegy 2,5-3 milliárd euró közötti összeget szánna az intervencióra, akkora összeget, amekkorát 1996 és 2001 között évente költött piaci beavatkozásra.

Az MNB a folyó fizetési mérleg hiány szélesedése miatt arra számít, hogy a forintra gyakorolt nyomás korlátozott lesz, tehát a forint eladással – euró vásárlással járó sterilizálás nem jár majd akkora teherrel.

A CSFB viszont úgy véli, hogy az MNB alábecsüli az esetleges intervenció méreteit és azt a tényt, hogy a forró pénzek beáramlása (és ezzel a forint iránti kereslet), valamint a forintra gyakorolt nyomás jelentős marad. A folyó fizetési mérleg a CSFB szerint nem ad okot aggodalomra.

A CSFB egy nappal azután tette közzé véleményét, hogy a központi bank nem változtatott a 8,5 százalékos irányadó kamatlábon, meglepetést okozva ezzel a közgazdászok körében, akik a forint erőssége miatt kamatmérséklésre számítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik