Belföld

Kétmilliárd eurós kötvénykibocsátás az erős forint ellenére

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. mandátumot adott a Dresdner Kleinwort Wasserstein és a Schroder Salomon Smith Barney pénzintézeteknek egy 10 éves futamidejű, 1 milliárd euro összegű, fix kamatozású kötvénykibocsátás megszervezésére a Magyar Köztársaság részére.

A kötvény kibocsátása és árazása január végén – február elején várható. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. a befolyó összeget a 2003. évben lejáró adósság finanszírozására használja fel.

A Bécsben folyó beruházási értekezlet alkalmából László Csaba pénzügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy Magyarország 2 milliárd euró értékben fog kötvényt kibocsátani az idén annak ellenére, hogy a forint erős. László közölte: “Hacsak a központi bank nem kényszerül masszív beavatkozásra a forint sáv szélső határán, nem hiszem, hogy felül kell vizsgálnunk politikánkat”. Hozzáfűzte azt is: meggyőződése, hogy a központi banknak kellő mozgástere van ahhoz, hogy a forint árfolyamát a monetáris politika eszközével leszorítsa, amennyiben a kormány szigorú fiskális- és bérpolitikát folytat.

A forint hétfőn elérte a 30 százalékos, euróhoz viszonyított sávja felső határát azután, hogy a központi bank változatlanul hagyta az irányadó, 8,5 százalékos kamatlábat. Ez jelenleg a legmagasabb kamatláb Európában.

Ajánlott videó