Belföld

Idén nem döntenek az euróról a britek

Nincs elég idő ara, hogy a britek ebben az évben vagy ebben a parlamenti ciklusban népszavazást tartsanak az eurócsatlakozásól.

Szinte lehetetlen, hogy Nagy-Britanniában idén vagy ebben a parlamenti ciklusban eurócsatlakozási referendumot írjanak ki – tudta meg az EU-bizottság véleményét az Observer. A napilap kiemeli, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió között még a tárgyalások sem kezdődtek el a közös európai valutához történő brit csatlakozásról, így a további teendők miatt egyszerűen nem jut idő a népszavazás egy éven belüli megrendezésére.

Tony Blair brit miniszterelnök újévi beszédében hangsúlyozta: Nagy-Britannia “arra van ítélve”, hogy az eurózónához csatlakozzon. Blair második mandátumát tölti Nagy-Britannia kormányfőjeként, s az euró bevezetését legfontosabb feladatának tekinti.

A csatlakozást öt gazdasági teszt elvégzéséhez köti a szigetország vezetése, s a kormányfő szerint a vázolt feltételek júniusig teljesülnek. A közvélemény támogatása azonban enyhén szólva is bizonytalan, s ha idén nem lesz mód a referendum megtartására (márpedig ez szinte már bizonyos), akkor az euró “hivatalos” népszerűsítése a közelgő parlamenti választások kampányának foglyává válhat.

A legtöbb brit továbbra is elutasítja az euró bevezetését, noha a pénzcsere hívei nagy reményeket fűztek a nyári szabadság időszakához, amikor honfitársaik a kontinensen tett látogatás során ismerkedhettek tömegesen az euró előnyeivel.

A legfrissebb internetes felmérés szerint a britek 54 százaléka ellenzi a font felváltását a közös európai valutával. A megkérdezettek 74 százaléka úgy tartja, hogy az ügyben mindenképpen népszavazást kell tartani, s a britek fele azon a véleményen van, hogy az euró bevezetése az árak növekedéséhez vezet majd a szigetországban.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik