Belföld

Napi másfél millió hordóval növeli kitermelését az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) pótolja a kiesést, amelyet a venezuelai sztrájk miatt elmaradó szállítások okoznak. A tizenegy tagország miniszterei tegnap Bécsben – a rájuk nehezedő nyomásnak engedve – úgy döntöttek, hogy az OPEC-országok február 1-jétől az eddigi 23 millió helyett napi 24,5 millió hordó olajat termelnek, abban a reményben, hogy a hordónkénti árat így sikerül 22–28 dollár közé leszorítani.

Az áremelkedést részben a venezuelai általános sztrájk miatti szállításkiesés, részben az Egyesült Államok lehetséges iraki háborújára való felkészülés okozza.

A döntést, amelyet Szaif al Nasszeri, az Arab Emirátusok olajipari minisztere jelentett be, nem könnyen hozták a miniszterek. Az ülés előtt a szaúd-arábiai Ali El Naimi még úgy nyilatkozott, hogy összességében nem változik a kvóta, legfeljebb Szaúd-Arábia – a teljes mennyiség változatlanul hagyása mellett – napi kétmillió hordóval többet termel ki. Magát a rendkívüli miniszteri konferenciát a résztvevők nem hivatalos tanácskozássá fokozták le – s ezen hozták meg végül a döntést a másfél milliós emelésről. Ezzel a szervezet lényegében eleget tett annak a maga vállalt kötelezettségnek, hogy amennyiben a tagországai által forgalmazott hét nyersolajfajta átlagára 20 napon át meghaladja a hordónkénti 28 dollárt, növeli a termelést az ár leszorítása érdekében. Pénteken volt a 17. nap, amely a kritériumnak megfelelt; a nyersolaj ára a New York-i és londoni piacon is 30 dollár fölé kúszott – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik