Belföld

Megalapozatlannak tartják az oktatási minisztérium tervezetét a szülők

Szakmailag megalapozatlan, álságos intézkedésnek tartja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) az évfolyamismétlés megszüntetésének tervét az általános iskola alsó tagozatán - derül ki az MSZOE közleményéből.

Keszei Sándor elnök által jegyzett állásfoglalás szerint a pedagógusok indokolatlanul nem buktathatják meg és nem utasíthatják évfolyamismétlésre a gyerekeket a többi évfolyamon sem. A szülői szervezet vezetője úgy látja: nem a bukás intézményét kell megszüntetni, hanem a bukás okait.

Az MSZOE oktatáspolitikai baklövésnek tartja, hogy az oktatási tárca úgy akarja csökkenteni a tanulók terheit, hogy az ismeretanyag mérséklése helyett a diákok kötelező óráit csökkenti. Ezzel véleményük szerint a minisztérium tulajdonképpen növelné a tanulók és pedagógusok terheit, hiszen rövidebb idő alatt kell ugyanannyi anyagot megtanulni az iskolákban.

Keszei Sándor szerint az iskola feladata, hogy lehetővé tegye a megtanítható mennyiségű tananyag elsajátítását, s jól felkészült pedagógusokkal, megfelelő színvonalú tanítási órákat szervezzen. Hozzátette: ebben az esetben nem kellene a szülőknek különórákra járatniuk gyermekeiket és az iskoláknak sem kellene félévben megbuktatni a diákok 30-40 százalékát.

Hangoztatta: az elégtelen osztályzatot nem lehet fegyelmező eszközként használni. Az egyesület elnöke közölte: el szeretnék érni, hogy 30 százalékos félévi és 20 százalékos év végi bukás esetében az iskola fenntartója indítson vizsgálatot a bukások okainak felderítésére.

Továbbá, ha egy osztályban 50 százalék felett fordul elő elégtelen dolgozat, akkor az iskola igazgatójának meg kellene vizsgálnia a pedagógus munkáját, tanítási módszerét. Az MSZOE szerint meg kell szüntetni azt a jogszabályi intézkedést is, hogy ha a tanuló egy tárgyból az órák 30 százalékáról akár igazoltan is hiányzik, akkor évfolyamismétlésre utasítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik