Belföld

Bizarr bolygó a naprendszerben

Új bolygót találtak a csillagászok a tejútrendszerben. Az égitest némileg kisebb a Jupiternél, és egy csillag körül kering. A bizarr bolygó felszínén olyan magas a hőmérséklet, hogy olvadt vasból álló felhők találhatók a "légkörében". Hamarosan átfogó program indul a naprendszerünkben található úgynevezett Föld típusú bolygók felkutatására.

Olyan, mintha egy távcsőtől több mint háromszáz kilométerre levő szúnyog árnyékát láttuk volna meg – a Harvard Egyetem csillagászai ezzel a hasonlattal érzékeltették, hogy mennyire nehéz volt felfedezni a Földtől eddig legmesszebb észlelt, Jupiternél némileg kisebb égitestet.

A bolygó egy csillag körül kering, a Nap–Föld távolságnál ötször kisebb sugarú pályán – írja a Magyar Hírlap. Így mindössze huszonkilenc nap alatt meg is kerüli a csillagot. A bolygó más szempontból is különleges: a felszínén olyan magas a hőmérséklet, hogy a vas megolvadva, sőt gőz formájában is megtalálható rajta, így az első kutatások alapján vasfelhőkből vas “esőcseppek” hullanak a felszínére. Egy a CNN-nek nyilatkozó kutató szerint ez a legforróbb bolygó, amit eddig ismerünk. Eddig egyébként több mint száz olyan bolygót találtak a tejútrendszerben, amely nem a Nap, hanem valamely más csillag körül kering.
Hamarosan azonban “Kepler program” néven új tudományos összefogás indul további hasonló bolygók felfedezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik