Belföld

Még januárban tárgyalhat a kormány a zsoldos seregről

A tervek szerint még januárban a kormány elé kerül az önkéntes - hivatásos és szerződéses katonákból álló - haderőre való áttérésről szóló előterjesztés - tudta meg az MTI Komor Leventétől, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkárától.

A tervezet első változatával a tárca vezetése nem volt elégedett, mert abban az áttérés bizonyos részleteit nem dolgozták ki kellően. A koncepció szerint 2006 márciusáig kellene az önkéntes haderőre történő átállást megvalósítani, azonban az is elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonák behívására.

A dokumentum kitér egyebek között arra is: hogyan lehet elkerülni, hogy ne emelkedjen meg jelentősen azok száma, akik az áttérés közelsége miatt ki akarnak bújni a sorkatonai szolgálat alól.

A honvédelmi tárca összese 45 ezer – szerződéses és hivatásos – katonából álló haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.

Az önkéntes haderőre való áttérés szerepel a kormányprogramban. A haderő átalakítását a kabinet a ciklus végéig fokozatosan tervezi megvalósítani. Az SZDSZ az üggyel kapcsolatban többször kinyilvánította azt a szándékát, hogy 2005-ben legyen az utolsó sorozás és 2006-ban már önkéntesekből álló hadsereggel rendelkezzen az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik