Belföld

Mádl még tanulmányozza a törvényjavaslatokat

Mádl Ferenc a Népszabadságnak nyilatkozva tegnap kijelentette, szükségét érzi annak, hogy az eddigieknél részletesebben is kifejtse, miért küldte vissza a parlamentnek megfontolásra a szociális törvénycsomagot. A köztársasági elnök szerint az egyházak alanyi jogává kellene tenni a szociális alapellátásban való részvételt.

A köztársasági elnök a parlamentnek általa visszaküldött szociális törvénycsomag kapcsán tegnap a Népszabadságnak nyilatkozva kifejtette: szükségét érzi, hogy az eddigieknél részletesebben kifejtse, milyen megfontolások álltak döntése hátterében. Reméli, hogy ezzel – akár már ma, amikor az illetékes tárcát vezető miniszter asszony és az egyházak vezetői egyeztetnek a kérdésben – valamelyest segíthet abban, hogy a dialógus a valódi problémára összpontosuljon. Elöljáróban Mádl Ferenc leszögezte, hogy szemben minden, a döntését ért kritikával, a legkevésbé sem szeretné, ha rászorult embereket fosztana meg járandóságuktól, éppen ezért kérte a kormányt, hogy a lehető leghamarabb készítse el a reménye szerint új törvényjavaslatot, és a képviselőket, hogy ezt, amint csak lehet, tárgyalják meg, s visszamenőlegesen, január 1-jétől folyósítsák az elmaradt járandóságokat.

Az ügy érdemét Mádl Ferenc szerint egy alapértékünk felől lehet megközelíteni. E szerint a társadalom gondoskodni köteles azokról, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt ellátásra szorulnak, ehhez saját anyagi erő híján vannak, és ezt a családjuktól teljes egészében nem kaphatják meg.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik