Belföld

Hol mekkora az uniós csatlakozás támogatottsága?

A csatlakozásra váró tíz ország közül várhatóan Magyarország tart legkorábban népszavazást. Euroszkepticizmus mindenütt, legmarkánsabban Észtországban és Lettországban érezhető.

Szlovákia

A referendumot a május 16-17-én tartják. A csatlakozást támogatók aránya meghaladja a 70 százalékot, az ellenzők aránya valamivel kevesebb, mint 15 százalék. A szlovákiai törvények értelmében a népszavazás csak akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz rajta. Érvénytelen referendum esetén – ugyanarról a kérdésről – legközelebb három év múlva rendezhetnek szavazást.

Litvánia

Az előzetes tervek szerint májusban tartják az uniós csatlakozásról szóló népszavazást. A belépést a lakosság 68 százaléka támogatja, az ellenzők aránya 19 százalék. A népszavazás csak akkor érvényes, ha a voksolásra jogosultak legalább fele részt vesz rajta. A törvények nem zárják ki egy második referendum megtartását sem, ha az elsőn az ellenzők tábora győzedelmeskedne.

Lengyelország

A varsói vezetés tervei szerint június 8-án, vagy egy később meghatározásra kerülő őszi időpontban tartanák az uniós csatlakozásról szóló népszavazást. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szavazásra jogosultak mintegy 56 százaléka megy el majd szavazni, közülük 68 százalék támogatja az ország belépését az Európai Unióba. A kormány a kellő támogatottság és a biztos siker érdekében jelenleg a népszavazási törvény átdolgozásán fáradozik. A tervezett új szabályozás értelmében ugyanis abban az esetben, ha a szavazásra jogosultak kevesebb mint fele megy el voksolni, a parlament mindkét házában kétharmados többséggel kell dönteni az ügyben.

Csehország

A népszavazást június 15-16-án rendezik. A támogatók aránya meghaladja az 50 százalékot, a csatlakozást a lakosság 18 százaléka ellenzi. Csehországban a referendumok esetében nincs kötelezően meghatározott minimális részvételi arány, de elutasítás esetén ugyanarról a kérdésről legközelebb csak két év múlva írhatnak ki újból népszavazást.

Észtország

Szeptember 14-én rendezik az uniós csatlakozásról szóló referendumot. A balti ország lakói közül 57 százalék támogatja, 36 százalék ellenzi a belépést. Nincs meghatározott minimális részvételi arány, a voksolás eredménye nem kötelező érvényű.

Lettország

A tervek szerint szeptember 20-án tartják a csatlakozásról a népszavazást. A lakosság több mint 46 százaléka a belépés mellett, 36 százaléka pedig ellene foglal állást. A törvények értelmében a referendum csak akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 50 százaléka részt vesz rajta. Az ellenzők magas száma miatt elképzelhető, hogy csak másodikra sikerül majd pozitív eredményt elérni, ám ezt csak 2006-ban lehet megtartani.

Szlovénia

A kormány januárban dönt a pontos dátumról. (Egyelőre csak annyi ismeretes, hogy 2003 első felében tartják a népszavazást.) A csatlakozást a lakosság több mint 60 százaléka támogatja, az ellenzők aránya 23 százalék. A szavazás eredménye nem kötelező érvényű.

Málta

Várhatóan 2003 első félévében rendezik a népszavazást.. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége a belépés mellett van, de magas a jelenleg még határozatlanok aránya. A szavazás eredménye nem kötelező érvényű.

Ciprus

A földközi-tengeri szigetországban nem tartanak népszavazást. A görög és a török közösség között megosztott sziget újraegyesítését szorgalmazó ENSZ-terv jóváhagyásának hiánya miatt a ciprusi parlament dönt majd az ügyben, várhatóan április közepéig. Ha időközben sikerülne megállapodásra jutnia a két szembenálló félnek, akkor március 30-án tartanák a népszavazást, amelyen a szigetország egyesítéséről és az uniós csatlakozásról is döntenének. A ciprusi görög közösség 75 százaléka támogatja a csatlakozást.

Magyarország

A referendumot április 12-én tartják. A csatlakozást támogatók aránya megközelíti a 70 százalékot, az ellenzőké 11 százalék.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.