Belföld

Nyereség helyett veszteség a főváros fürdőcégénél

Módosítani kell a Budapest Gyógyfürdői Rt. tavalyi üzleti tervét, hogy kezelni lehessen 226 millió forintos veszteségét, aminek oka a múlt év második felében bekövetkezett árvíz és a Gellért fürdőnél történt vízcsőtörés.

Az eredményromlással összefüggő likviditási problémákat eddig a pénzügyi tartalékaiból megoldotta az rt., a várható veszteséget pedig a jogszabályoknak megfelelően öt évre kívánják elhatárolni.

A 16 állandó, illetve idényjellegű fürdőt üzemeltető cég az érvényes üzleti tervében 65 millió forintos nyereséggel számolt. Az üzleti terv módosítása esetén a veszteség 226 millió forint lesz.

A részvénytársaság bevételei szinte minden belépőtípusnál, valamint a társadalombiztosítási utalványok esetében is csökkentek. A Gellért fürdő hetekig tartó bezárását eredményező csőtörés miatt a cég 75 millió forintos kártérítést kapott a biztosítótól. A károkozó Fővárosi Vízművek Rt.-vel viszont még mindig egyeztetnek mintegy 90 millió forintos kárigényről.

A Rác fürdő rekonstrukciója kapcsán szükségessé vált bezárás 25 millió forintos bevételkiesést, az ingatlan apportja után esedékes illeték pedig 122 millió forintos kiadást jelentett. Közel 60 millió forintos bevételkiesést okozott az rt.-nek az, hogy a főváros vezetőinek szorgalmazására június közepétől a szezon végéig jelentős kedvezményeket biztosítottak a strandokon.

A cégnek 120 millió forintos pluszkiadást jelentett, hogy a strandfelújításokhoz benyújtott pályázatait februárban befogadták ugyan a Széchenyi-tervbe, októberben azonban arról értesültek, hogy a források kimerülése miatt mégsem kapnak támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik