Belföld

Demszky évekig nem kaphat fizetésemelést?

A másfél éve módosított köztisztviselői törvény rendelkezései miatt az idén nem nő Demszky Gábor, illetve helyettesei és a képviselők fizetése, de nem kaphatnak több pénzt az önkormányzat dolgozói sem. A budapesti főjegyző szerint felgyorsulhat a városházi szakemberek elvándorlása.

Nem nő Demszky Gábor főpolgármester, helyettesei és a fővárosi képviselők illetménye az idén, és várhatóan még több évig nem is fog. Budapest kerületeinek többségében hasonló a helyzet egy másfél éve elfogadott törvénymódosítás miatt. A jogszabály ugyanis 2001-től nem a miniszteri bérekhez, hanem a köztisztviselői illetményalaphoz köti a polgármesterek és az önkormányzati képviselők fizetését, és kötelező központi illetményalapot ír elő.

Demszky Gábor, valamint a közgyűlési képviselők fizetése legutóbb 2001 januárjában emelkedett 8,75 százalékkal. A főpolgármester javadalmazása 2003-ban is az ekkor meghatározott 528742 forint marad. Helyettesei a főpolgármesteri fizetés 90 százalékát kapják (jelenleg 437580 forintot), a fővárosi képviselők pedig 23 százalékát (111826 forintot). A kerületi polgármesterek fizetése az illetményalap 9,5-11-szerese lehet.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik