Belföld

Brit konferencia a közel-keleti békéért

A brit miniszterelnök januárban békekonferenciát tart Londonban, amelyen megoldást keresnek a közel-kelti válságra. A tárgyalásokra a palesztin vezetőket is meghívták.

Újult erővel a békéért


Palesztin vezetők kaptak meghívást Londonba, jövő év januárjára – írja az Independent című brit napilap. Tony Blair brit miniszterelnök ugyanis újabb lökést készül adni a már jó ideje megakadt közel-keleti békefolyamatnak. Blair szavai szerint egy új konferencia segítségével gyorsítják fel a béketeremtést. A brit kezdeményezés szerint a palesztin vezetőkön kívül részt vesznek a “Kvartett” – Oroszország, az USA, az EU és az ENSZ – képviselői is, valamint Egyiptom Szaúd-Arábia és Jordánia politikusai, akadémikusai, hogy egységes tervet dolgozzanak ki a jelenlegi helyzet megszüntetésére.

A brit miniszterelnöki hivatal közlése szerint elsődleges feladatnak azt tekintik, hogy erősebb politikai és biztonsági struktúrát hozzanak létre a palsztin fennhatóság alatt álló területeken. Izrael és az USA álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a palesztin autonómia jelenlegi állapota, elsősorban a Jasszer Arafat vezetése gátat szab a béketeremtési folyamatnak. Ezért a meghívott palesztin vezetők segítségével a konferencián megpróbálnak a résztvevők utat találni az arafat mögötti kormányzói gárda kibővítésére is.

Őszinte békeharc, vagy szisztematikus meggyőzés?

Tony Blair tervét a brit alsóházban jelentette be azt követően, hogy fogadta Bashar Assad szír elnököt, aki hivatalos látogatásra érkezett Londonba. Beszédében a brit miniszterelnök elismerte, hogy a januári izraeli választások lassíthatják a békefolyamatot. A konferencián a brit külügyminiszer, Jack Straw elnököl majd.

A kezdeményezés hírére több kritika is érte a brit kormányzatot: többek között azzal vádolják a szigetországot, hogy taktikai lépésként alkalmazza csak a békekonferenciát. Megfigyelők szerint Nagy-Britannia így akarja megnyugtatni az arab államokat, hogy szükség van az Irak elleni amerikai katonai akcióra.
[More on Independent]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik