Belföld

GKI: csökkent a lakosság optimizmusa

Novemberben érezhetően csökkent a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint azonban az 1993. óta folyó vizsgálatok történetében ennél magasabb index gyakorlatilag csak idén fordult elő.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket novemberben a korábbinál valamivel kedvezőtlenebbnek látták, a következő 12 hónapra érezhető romlást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyancsak pesszimistábbá vált. A következő 12 hónapban a válaszolók további romlást feltételeznek. A megkérdezettek novemberben az előző havinál valamivel alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak mérséklődtek. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliek számának érezhető növekedését feltételezték. A lakosság vásárlási kedve enyhén mérséklődött, s a következő 12 hónapban kevesebben tervezik növelni a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére szánt kiadásaikat. Emelkedett viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, de a korábbinál sokkal kevesebben gondolják úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani.

Magyarország hét régiója közül hatban romlottak a háztartások várakozásai. A legnagyobb mértékben a Közép- és Dél-Dunántúl lakóinak véleménye romlott. A Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország, Közép- és Észak-Magyarország lakosai az országos átlagnál kisebb mértékű romlásra számítanak. Ezzel szemben a Dél-Alföldön élők véleménye valamelyest javult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik