Belföld

Nem sok jót ígérnek a legfrissebb világbanki prognózisok

A washingtoni székhelyű Világbank két elemzése kiemeli: minél előbb le kell bontani a világ befektetési és kereskedelmi korlátait, hogy ezzel megnyíljon a fejlődés útja a fejlődő országok előtt. A jelentések szerint jövőre drágul az olaj és a gabona világpiaci ára is.

Egy világbanki elemzés szerint a jövő évben várható lassú gazdasági növekedés továbbra is útját állja a fejlődő országok szegénységének megszüntetésének. A szervezet szerint éppen ezért egyre sürgetőbb lesz azon befektetési és kereskedelmi korlátok eltávolítása, amelyek jelenleg a szegényebb államok gazdagodását akadályozzák. A jelentés szerint az elmúlt időszakban minden eddiginél jobban visszaszorultak a tőkeáramlási folyamatok a világban.

A Világbank arra számít, hogy egy Irak elleni háború esetén jelentősen drágul a kőolaj, miközben jövőre várhatóan tovább emelkedik a gabona és az olajos magvak világpiaci ára. A washingtoni székhelyű intézet egy másik, szerdán ismertetett előrejelzése szerint a kőolaj ára meghaladhatja a hordónkénti 40 dollárt is, ha háború indul Irak ellen, de annak lezárultával az energiahordozó ára 20 dollár alá eshet.

A gabona és az olajos magvak ára jövőre tovább nő. A gyapot ára 2003-ban 10 százalékkal, 2004-ben 16 százalékkal erősödhet a csökkenő termelés és a nagyobb kereslet miatt. A búza ára jövőre várhatóan 19 százalékkal, a kukoricáé 25 százalékkal, a rizsé 22 százalékkal nő. A világbanki jelentés összeállítói szerint 2003-2005 között emelkedik az olajos magvak ára is, elsősorban annak hatására, hogy a korábbiaknál kisebb mértékben bővül a pálmaolaj- és szójababtermelés.
[More on BBC News]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik