Belföld

Megemelt adómentes értékhatár

Nincs jobb mint egy jóllakott dolgozó. A hazai cégeknél is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a munkavállalók mindennap étkezhessenek. Az étkezési- és melegétel-utalványok jogszabályban meghatározott adómentes értékhatára 2003. január 1-től 2.000, illetve 4.000 forintra emelkedik. Ennek megfelelően az utalvány formájában adómentesen nyújtott étkezési hozzájárulás napi értéke elérheti a 200 forintot. Ez egy közelmúltban készült felmérés szerint egy dolgozó átlagos napi melegétel költségének több, mint a felét fedezi.

Koszmovszky-Pellet Laurent, az étkezési utalványok forgalmazásában piacvezető Ticket Restaurant igazgatója elmondta, hogy az adómentességet a cégek akkor tudják maximálisan kihasználni, ha dolgozóiknak havonta 4.000 forint értékű melegétel-utalványt vásárolnak. Így a korábban 1.400 forintos étkezési utalványban adott hozzájárulás nettó értéke 2.600 forinttal emelkedik. Ha ugyanezt a 2.600 forintot béremelés formájában adnák, az a cégnek összesen 5.900 forintos költségterhet jelentene.
A Ticket Restaurant étkezési utalványaival 1993 óta van jelen Magyarországon. Forgalmuk napjainkban meghaladja az évi 10 milliárd forintot. Étkezési-, melegétel és Top Premium utalványait már 500 ezer ember használja, amit több mint 14 ezer üzletben válthatnak be. A forgalmuk tavaly 35 százalékkal nőtt, amivel a Ticket Restaurant megerősítette piacvezető pozícióját. Számításaik szerint a cég a magyarországi piac mintegy 25 százalékával rendelkezik, s a megemelt adómentes értékhatárnak köszönhetően forgalmuk a jövő évben várhatóan 40 százalékkal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik