Belföld

A WTO jóváhagyta az amerikai acélipari pótvámokat

24.hu
24.hu

2002. 12. 10. 09:31

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hétfőn visszautasította az európaiak érveit, miszerint acélgyártóik nem kapták már meg privatizálásukat követően a korábbi állami szubvenciókat, melyekre hivatkozva az amerikaiak vámokat vetettek ki számos európai acéltermékre. Ugyanakkor jogtalannak ítélte bizonyos acéltermelők esetében a kivetett amerikai pótvámot. A hétfői WTO-döntés alapján így az Egyesült Államok továbbra is terhelheti pótvámjaival brit, olasz, francia, spanyol és német acéltermékek egész sorát, de az amerikai kormánynak a WTO szerint vizsgálati anyaggal kell szolgálnia az európai acélipari magánosításáról, megítélendő annak korrektsége, vagy ellenkezője.

Az USA márciusban határozta el számos acélipari termék importvámjának esetenként 30 százalékot is elérő emelését, majd a nyáron egyes cikkcsoportokat kivett a vám hatálya alól. Brüsszel a vámokat protekcionista lépésnek minősítette és az ügyet nem sokkal később a WTO elé citálta, orvosolandó azt. A vitarendezési testület ezt követően fel is állt a WTO-ban. Az európaiak válaszlépéseket helyeztek kilátásba, de ezeket az amerikai vámenyhítéskor félretették. Az amerikai piacvédelmi intézkedések bejelentésekor a brüsszeli bizottság úgy becsülte, hogy a vámemelések évente mintegy 2-4 milliárd dollár értékű európai acélexportot érinthetnek kedvezőtlenül.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.