Belföld

Akár 1595 milliárd dollárba is kerülhet egy Irak elleni háború

Jó esetben 121, rossz esetben akár 1595 milliárd dollárba kerülhet az Egyesült Államoknak egy iraki háború – tűnik ki a New York Review of Books hasábjain megjelent tanulmányból.

Az amerikai kéthetilapban közzétett elemzés a meglehetősen hézagos hivatalos becslések és szakértői számítások alapján úgy ítéli meg, hogy amennyiben az Egyesült Államoknak sikerül gyorsan, komolyabb ellenállás és súlyosabb rombolás nélkül elfoglalni Irakot, a közvetlen katonai és az újjáépítésre, valamint a békefenntartásra fordítandó kiadásai viszonylag alacsonyak maradnak; nem omlik össze az olajpiac és a konjunktúra sem szenved jelentős károkat. Egy ilyen, “rózsás” forgatókönyv esetén az Egyesült Államoknak tíz év alatt, mai dollárárakon számolva mintegy 121 milliárd dollárjába kerülne a Huszein-rezsim megdöntése, és egy remélhetően Nyugat-barát rendszer hatalomra segítése – írja a Népszabadság.

A másik véglet esetén, tehát, ha a háború elhúzódik, az iraki rezsim számottevő ellenállást tud tanúsítani, felerősödik a régióban és másutt az Amerika-ellenes hangulat, bizonytalanná válik a nemzetközi olajellátás stb., akkor a tíz évre vetített számla végösszege meghaladhatja akár a másfél billió (1500 milliárd) dollárt is. Ebben az esetben a közvetlen katonai kiadások mellett a közvetett, gazdasági hatások ára is csillagászati összegekre rúghat.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik