Belföld

Mától ad a Hír Tv

Mától elindul a Hír Tv országos kísérleti adása, s miután a kábeltelevíziós társaságok szövetsége valószínűleg rövidesen megállapodik a Hír Tv Rt.-vel, belátható időn belül a széles közönség számára is elérhetővé válik a csatorna. A televízió kezdetben hatórás adást sugároz majd, amit idővel 12 órára fognak növelni.

Az AMOS műhold már fogja a Hír Tv jelét, vagyis a legutóbbi bejelentéseknek megfelelően mától elkezdődik a csatorna országos kísérleti adása. Egyelőre kódolás nélkül sugározzák a jelet, azaz a programot mindazok nézhetik, akik erre alkalmas egyéni digitális vevőantennával rendelkeznek – értesült a NAPI Gazdaság. Ez most csupán korlátozott kör, a szélesebb közönség számára akkor válik majd elérhetővé a csatorna adása, amikor megjelenik a kábeltévé-társaságok kínálatában. Az ennek érdekében folytatott intenzív tárgyalás megállapodás közeli állapotba jutott a mintegy 230 szolgáltatót tömörítő Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSz) és a Hír Tv Rt. között – mondta lapunknak Rajkai László, a szövetség elnöke. Ez azért is figyelemre méltó – s egyben a projekt előkészítettségét is jelzi -, mert a televíziót csupán egy hete regisztrálta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

Ez pedig feltétele annak, hogy a csatorna keretmegállapodást kössön a két nagy kábeltelevíziós szövetséggel, vagyis az MKHSZ-szel, illetve az előbbiez hasonló számú tagot felölelő Magyar Kábelkommunikációs Szövetséggel. Ahhoz azonban, hogy a program megjelenhessen valamely kábelcég palettáján, az utóbbinak a szerződés aláírását be kell jelentenie az ORTT-nél, amelynek 30 napja van arra, hogy hozzájáruljon ehhez.
Ezek mellett a kábeltelevíziós cégnek a lakosságot is tájékoztatnia kell a programról, mégpedig az indítás előtt 15 nappal. Megfigyelők szerint ez a procedúra – bár késlelteti a program széles körű elterjesztését -, elősegíti a beüzemelést, s mire a lakosság nagy tömegéhez is eljut a Hír Tv, jól bejáratott programot láthat a közönség. Ha minden feltétel teljesül, körülbelül 1,7 millió lakásba jut majd el az induló hírtelevízió adása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik