Belföld

Távozik Körmendy-Ékes az ORTT elnöki székéből?

Az Országgyűlés kedden egyhangúlag elfogadta az Országos Rádió és Televízió Testület 1997-2000 közötti tevékenységéről szóló beszámolóit. Ugyanakkor a képviselők többsége elutasította az ORTT 2001. évi beszámolóját. Az ORTT elnöke korábban ez utóbbi el nem fogadásához kötötte távozását.

Az általános vitában az MSZP képviseletében felszólaló Szabó Zoltán úgy vélekedett, 2001-ben az ORTT nem töltötte be a médiahatóság funkcióját, ezért az évi beszámolót nem fogadják el.

Szerinte kifogások merültek fel az ORTT hatósági működésével kapcsolatban egyes konkrét esetekben – így például a Pannon Rádió “politikai tevékenysége” kapcsán -, és a testület nem tett lépéseket a médiumok hírműsorainak pártatlanságát illetően.

Az Országgyűlés a Magyar Rádió Közalapítvány az 1997-2001. közötti tevékenységéről szóló éves beszámolók közül az első évi kivételével valamennyit elutasította.

A kormánypártok képviselői az általános vitában a beszámolók elutasítását a kuratóriumi elnökség szerintük törvényellenes megválasztásával és a ellenőrző testület hiányával indokolták.

Minden bizonnyal lemond Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. A Magyar Nemzet szerint minderre akkor kerülhet sor, ha a parlament elutasítja a testület 2001-es munkájáról szóló jelentést. Mivel az elnöknő félelmei beigazolódtak a döntéssel kapcsolatban, várhatóan váltás lesz a hivatal élén.

A médiahatóság vezetője ezen túlmenően azért is fontolgatja lemondását, mert szerinte a kormánytöbbség nehezíti a testület munkáját. Többek között 450 millió forinttal csökkentették az ORTT 2003-as pénzkeretét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik