Belföld

Nem csalt a Szekér Csárda tulajdonosa

Nem lehet hitelezési csalással vádolni a Szekér Csárda-Fogadó Kft. tulajdonosát és ügyvezetőjét, hiszen cégét egy külföldi befektető segítségével rendbe tette, így az a legszigorúbb banki követelményeknek is megfelel. A cégen egy az egyesült államok-beli Delaware-ben bejegyzett cég segített, amely az idén májusban a tulajdonosok közé lépett, majd szeptemberben 200 millió forinttal – készpénzben – megemelte a társaság alaptőkéjét.

Az alcsútdobozi székhelyű cég – mint arról korábban már a Népszabadság beszámolt – 428 millió forintot kapott még az előző kormány idején a Magyar Fejlesztési Banktól, hogy az M1-es sztráda melletti fogadóját korszerűsítse, és turisztikai központtá alakítsa át. A hitelnyújtás vizsgálatakor az MFB új vezetése úgy találta: a kölcsönt szabálytalanul, saját hitelezési előírását megszegve folyósította a bank. A hitelre – mondták – a bank saját ingatlana lett volna a fedezet, sőt olyan vádak is érték az alcsútdobozi kft. vezetőjét, hogy hitelezési csalást követett el, mert a kölcsönt nem a megjelölt célra használta fel. A cég ügyvezetője, Várhegyi Gábor mindvégig tagadta a vádakat. Azt is cáfolta, hogy a hitelnyújtás összefüggene az Orbán Viktor volt miniszterelnökhöz fűződő – egyébként nem túl szoros – ismeretségével.

A delaware-i befektető, a De Villiers & Webb International Llc. információk szerint off-shore cég, mögötte állítólag osztrák tulajdonosok állnak. A cégnek egyébként 1998 óta más szállodaipari érdekeltsége is van Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik