Belföld

Az Ecostat négyszázalékos GDP-növekedést valószínûsít jövőre

Idén 3,3 százalékkal, míg jövőre kereken négy százalékkal nő a bruttó hazai össztermék – áll az Ecostat elemzésében. A jövő évi inflációt - éves átlagban – 4,9 százalékra becsülik.

A bruttó hazai termék (GDP) bővülése az idén a harmadik negyedévben 3,4 százalék körül várható, az év egészében 3,3 százalékos növekedési ütem valószínűsíthető az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint. A gazdaságkutató intézet prognózisa szerint az exportkereslet élénkülésével – a fogyasztás némi korrekciója mellett – 2003-ban 4 százalékos hozzáadott érték növekedés várható. A kutatók szerint az idén az ipari termelés 3 százalékot megközelítő mértékben bővül. A jövő évben az ipar folyamatos dinamizálódásával számolnak, és 5 százalék körüli bővülést várnak.

Év elején újabb kamatcsökkentés

Az Ecostat felhívja a figyelmet arra, hogy az idei év végén növekvő belső és külső hiány több kockázati tényezőt is erősít az elkövetkező évre. A gazdaság dinamizálása, és vele egyidejűleg az infláció kordában tartása érdekében 2003-ban a monetáris és fiskális politika szoros összehangoltsága szükséges; az intézet szerint a közeledés nyilvánvalóan be fog következni. Az elemzés a jövő év elején valószínűsít újabb jegybanki kamatcsökkentést. Az Ecostat előrejelzése szerint a fogyasztói árindex 2002-ben 5,3 százalék körül várható, és a kamatcsökkentés az ez évi inflációs rátát érdemben már nem befolyásolja. Jövőre a kutatók nem számítanak erőteljes dezinflációra; az áremelkedést éves átlagban 4,9 százalékra becsülik.

A külföldi tőkebefektetéseket hátráltathatja az egyenlegromlás

Az intézet az idén és a következő évben is magas államháztartási deficittel és a folyó hiánnyal számol. Az államháztartás hiánya a prognózis szerint 2002 végére megközelítheti az 1 500 milliárd forintot, ami a nominális GDP 8,7 százalékát jelenti. Az egyenleg ilyen mértékű romlása – bár tiszta lapot teremt a következő évre – veszélyes a külföldi tőkebefektetések szempontjából – figyelmeztet az elemzés, hozzátéve, hogy jelenleg a gazdaság szereplői még bizalmat szavaznak a hiány tervezett csökkentéséhez, ezért az állampapír-piacon tovább nő a kereslet, jövőre azonban kisebb egyensúlytalanság is elég a tendencia megfordulásához, az országkockázat növekedéséhez.

A fiskális fegyelem megteremtése ezért is elengedhetetlen a jövő évben, és ennek az átláthatóság növekedésével kell együtt járnia. Az Ecostat szerint a jövő évi hiány a GDP 5 százalékát is elérheti. A folyó fizetési mérleg hiánya 2002-ben meghaladja a 3 milliárd eurót, és a következő évben – a magyar gazdaság magas importigénye miatt – a jelenleg érvényes módszertan alapján – elérheti a 3,5 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik