Belföld

Öttusa – a lovaglást a kerékpározás váltja fel?

Amikor Jacques Rogge - zsal, a NOB elnökével az öttusa „létéről" tárgyaltunk, úgy nyilatkozott, hogy szerinte maradhatna a sportág az olimpiák hivatalos programjába, ám a lovaglást felváthatná a kerékpározás – hökkentette meg Schmitt Pál ma reggel a sportszeretőket.

Schmitt Pál, a MOB elsőszámú vezetője, s rögtön hozzátette saját véleményét: nem lenne jó megbolygatni a hagyományokat, s személy szerint ő, mint a NOB környezetvédelmi bizottságának vezetője, egyébként sem ért egyet a lovak kiszorulásával az olimpiákról.

Múlt heti, lausanne-i találkozójukról hazatérve a magyar sportdiplomata így idézte Rogge-ot: “Az öttusát a hagyományok tisztelete övezi és védi”. November 28-29-iki mexikóvárosi NOB-ülésszak résztvevői meghallgatják a programbizottság javaslatát és utána szavazással döntenek az öttusa, a baseball és a softball sorsáról.

Én személy szerint csak a lovaglással tudom elképzelni az öttusát – szögezte le rögtön elöljáróban Császári Attila. – Ugyanakkor, amennyiben a NOB részéről erre komoly igény van, a sportág olimpiai programon tartása érdekében a nemzetközi szövetség hajlandó együttműködni egy átfogó tanulmány elkészítésében.

Legyen inkább műlesiklás!

Az öttusának a lovaglás a lelke, anélkül nem is érdemes megrendezni a versenyeket – mondta az olimpiai és világbajnok Móna István, aki jelenleg a BHSE öttusa- és vívószakosztályának vezetője. – Most vagy vannak értékek, vagy nincsenek. Ezt a sportágat Pierre de Coubertin így álmodta meg. Már eddig is sok olyan változtatásra, csonkításra került sor, ami nem szolgálta az érdekét. Ez egy nehéz, de gyönyörű sport volt, most pedig már annak is örülni kell, hogy egyáltalán létezik.

Azzal kapcsolatban, hogy a lovaglás a négylábúak felkészültsége miatt kiszámíthatatlan, és sokszor alapjaiban befolyásolja a végeredményt, megjegyezte: aki tud lovagolni, annak nem lehet különösebb gondja. Móna szerint egyébként semmi sem magyarázza, hogy egy esetleges csere kapcsán, miért éppen a kerékpározás kerül szóba. – Legyen inkább óriásműlesiklás – mondta méltatlankodva.

Ha a lovaglást a kerékpározás váltja fel, akkor az már nem igazi öttusa – fogalmazott az MTI érdeklődésére az idén egyéniben és csapatban is világbajnok Simóka Bea a módosításra vonatkozó ötlettel kapcsolatban. – Én is sokszor “elszálltam” már ebben a számban, mégis azt mondom, hogy nincs értelme változtatni. Már csak ezért sem támogatom az ötletet, mert szeretem a lovakat és magát a lovaglást is.

Simóka szerint félő, hogy a kerékpár “behozásával” fizikai szám váltana egy technikait, ami alapjaiban változtatná meg az erőviszonyokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik