Belföld

Alig változott Magyarország versenyképessége

Magyarország a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett, a gazdaság versenyképességét összemérő listáján gyakorlatilag tartotta helyét, az idén a 29. (tavaly a 28. helyen állt). Az USA a terrortámadások után gyorsan talpra állt, és 2002-ben már ismét ő vezeti a sort, megelőzve az eddigi éllovas Finnországot.

A régióban Észtország vezet 26. helyével, a kis balti állam egy év alatt három országot előzött meg a GCI (Global Competitiveness Index – globális versenyképességi mutató) rangsorában. Kelet-Közép-Európa második legjobbja e tekintetben Szlovénia (28.), a harmadik Magyarország. A nagy vetélytárs Csehország három hellyel szánkázott lejjebb, most a 40. A szlovákok a 49., a lengyelek az 51. helyen állnak. A Világgazdasági Fórum által számolt másik, főként a vállalati versenyképességet összemérő MCI (Microeconomic Competitiveness Index) listáján Magyarország a 28., tavaly itt is egy hellyel jobban állt.

A GCI-rangsorban Németország valamelyest javított helyezésén, a 14. (2001-ben 17.), a feljövők között van Japán (a 21. helyről a 13.-ra erősített). A korábbi évek nyugat-európai sztárja, Írország kifulladt, a 2001. évben elért 11. helyéről a 24.-re zuhant vissza. A WEF értékelése szerint a világgazdaság, kiváltképpen a talán leginkább érintett Egyesült Államok a vártnál jobban vészelte át a 2001-es, terrort hozó, vészjósló esztendőt – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik