Belföld

Chilei filmhét az Örökmozgó Filmmúzemban

Az 1990-es évek eleje óta - Augusto Pinochet diktatúráját követően - megújult chilei filmipar friss alkotásai között tallóz az első budapesti chilei filmhét, amely szombaton kezdődik az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A november 23-ig tartó filmhéten a mai chilei problémákat feltáró hat filmet vetítenek.


Látható Andrés Wood vidám-szomorú Focitörténete, Cristian Gálaz az Öntsék ki a szívüket, kedves hallgatóim! című filmje, mely nyilván nem utolsó sorban a szexuális tabudöntögetésnek is köszönhette kirobbanó sikerét. A dél-amerikai országban – ahol 30-40 ezer közötti a hazai filmek átlagos nézőszáma – ezt a filmet két hónap alatt félmillióan látták, amely ezzel minden idők legnézettebb chilei produkciója lett. A film egy – Chilében valóban létező – betelefonálós rádióműsorról és vezetőjéről szól, aki előtt a hallgatók felszabadultan beszélnek szerelmi- és szexuális életükről.

A Gringuito és az Őrült vágy a multikulturalitás problémáit feszegetik. A Gringuito egy New York-i kisfiúról szól, aki a szüleivel Santiago de Chilébe költözik. Iván utálja a változást, s mikor megtudja, hogy édesanyja terhes, dühében elszökik otthonról. Rövidesen egy kegyetlen világban találja magát, ahonnan nincs visszaút, és ahol nem könnyű életben maradni. Az Őrült vágy – a legtöbb díjat elnyert chilei film – a chilei-perui határon, egy eldugott faluban játszódik, s az oda költöző fiatal házaspárról szól.

Az 1999-ben készült Megtorlás múlt századi történetében egy árvízben elpusztult család egyetlen túlélője, a fiatal Anita a helyi földbirtokos majorságába kerül; az idős özvegyember és az árva lány között viharos, végzetszerű szerelem szövődik.


Chilei filmhét, november 16-23.

Program:
Nov. 15. 18. Öntsék ki a szívüket, kedves hallgatóim!
Nov. 15. 17. Focitörténetek
Nov. 16. 19. Az Ábalos-villa titka
Nov. 16. 20. Őrült vágy
Nov. 18. 21. Megtorlás
Nov. 19. 23. Gringuito

Ajánlott videó

Olvasói sztorik