Belföld

A MIÉP nemmel szavaz Kertész Imre díszpolgárságára

Élő adásban közvetíti Kertész Imre irodalmi Nobel-díjának átadását több televízió. A Fővárosi Közgyűlésben csupán a MIÉP-es tag nem támogatta az író díszpolgárrá avatását.

Az MTV kommunikációs igazgatósága úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a délután fél ötkor kezdődő ünnepség sugárzásán kívül a médium egyes csatornája az esti órákban összefoglalót tűz műsorára; a díjátadás kommentátora Baló György lesz. Az intézmény közlése szerint a magyar és a svéd közszolgálati televízió közötti tárgyalások még nem zárultak le a közvetítés átvételéről.

A Magyar Rádió az ünnepség napján, 16 és 19 óra között szinte minden műsorát a témának szenteli, s – tekintettel arra, hogy az irodalmi Nobel-díjat utolsóként adják át – szükség esetén meg is hosszabbítja tematikus műsorát. A Duna Televízió – Pörös Géza kulturális igazgató közlése szerint – arra vár, hogy tisztázódjon, átveheti-e az MTV-től a stockholmi adást. Attól függetlenül, hogy közvetítheti-e az eseményt, a Duna Televízió saját portréműsort készít Kertész Imréről, a forgatás napokon belül megkezdődik Németországban.

A stockholmi program

Kertész Imre XVI. Károly Gusztáv svéd királytól veszi át a rangos kitüntetést Stockholmban. A díjkiosztó ünnepség csúcspontját – a Nobel-napi díjátadást, majd az azt követő Nobel-bankettet – többnapos eseménysorozat, az úgynevezett Nobel-hét előzi meg, amelynek keretében a díjazottak előadást tartanak, illetve sajtótájékoztatókon találkoznak a nyilvánossággal. Kertész Imre december 7-én a Svéd Királyi Tudományos Akadémián tartja meg előadását, és az előzetesen kiadott program szerint a sajtónak Stockholmba való megérkeztekor, az Arlanda repülőtéren nyilatkozik.

A főváros díszpolgára lehet Kertész

Csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés Díszpolgári Bizottságának kilenc tagja megszavazta Demszky Gábor főpolgármester azon indítványát, hogy Kertész Imre Budapest díszpolgára legyen, egyedül a testület MIÉP-es tagja tartózkodott a szavazás során. Zsinka László MIÉP-frakcióvezető nem kívánta kommentálni tartózkodásának okát, ám elmondta, hogy a közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésén várhatón nemmel voksolnak majd, és akkor meg is indokolják álláspontjukat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén jóváhagyja a kezdeményezést, Kertész Imre a jövő csütörtöki ünnepi ülésen veheti át a díszpolgári címet.

Újabb ötvenezer példány a Sorstalanságból

A nem apadó érdeklődés kielégítésére a jövő héten újabb ötvenezer példányt hoz forgalomba Kertész Imre főművéből, a Sorstalanságból a Magvető Kiadó, sőt a decemberben díszkiadásban jelenteti meg az író három regényét. Morcsányi Géza, a kiadó igazgatója elmondta, hogy a kitüntető cím október 10-i bejelentése óta hetvenezer példány fogyott el a könyvből. Elmondta, a jövő heti utánnyomásból vásárolhatja majd meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Oktatási Minisztérium azt a 3800, illetve 5000 könyvet, amelyet a tárcák – ígéretük szerint – a közművelődési és iskolai könyvtáraknak ingyen eljuttatnak.

Kertész óriásplakát Párizsban

Kertész Imre egészalakos fotóját mutató óriásplakát fogadja a párizsi metró négyszáz peronján a naponta megforduló utazókat. A legnagyobb nemzetközi irodalmi elismerés nyertesének francia kiadója, az arles-i Actes Sud az RATP párizsi közlekedési vállalattal közösen szervezett egyhetes népszerűsítő kampányt, amely a jövő hétfőig tart. A francia kiadóház sajtóreferense elmondta, hogy a vezető lapok, a Le Monde, a Le Figaro és a Libération hasábjain is elhelyeztek hirdetéseket, valamint a nagy fővárosi és vidéki könyvesboltokba is hamarosan plakátokat küldenek. Az Actes Sud a Nobel-díj kihirdetését követően összesen negyvenezer példányban újranyomtatta Kertész eddig egyedül náluk kiadott könyveit – olvasható a Népszabadságban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik