Belföld

Greenspan lépett

Híreiket megszakítva (breaking news) jelentették be a nagyobb nemzetközi tévétársaságok, 8 órakor, hogy a várakozásoknál is nagyobb mértékben, 50 bázisponttal, 1,25 százalékra csökkentette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az irányadó kamatot. A hírre azonnal emelkedni kezdetta Dow Jones és a Nasdaq, ami érthető, mert évtizedek óta nem volt ilyen alacsony az alapkamat az Egyesült Államokban.

Híreiket megszakítva (breaking news) jelentették be a nagyobb nemzetközi tévétársaságok, 8 órakor, hogy a várakozásoknál is nagyobb mértékben, 50 bázisponttal, 1,25 százalékra csökkentette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az irányadó kamatot. A hírre azonnal emelkedni kezdetta Dow Jones és a Nasdaq, ami érthető, mert évtizedek óta nem volt ilyen alacsony az alapkamat az Egyesült Államokban. Október végén már voltak a kamatcsökkentésre utaló jelek.


Az amerikai gazdaság teljesítménye gyenge volt az elmúlt két hónapban és csak mérsékelten nőttek a kiskereskedelmi eladások – tartalmazta az úgynevezett Bézs Könyv, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által október 23-án kiadott időszakos jelentés. Az AP által idézett szakértők szerint a Fed-jelentés megnyitotta az utat egy újabb kamatcsökkentés előtt.


 A Fed 40 éves mélyponton, 1,75 százalékon tartotta az irányadó egynapos kamatot, amelyhez idén még nem nyúlt, tavaly 11-szer fogta vissza. Alan Greenspan a Fed elnöke ugyanakkor elégedetten szólt arról, hogy nő az amerikai a termelékenység a jelenlegi “igen bonyolult” gazdasági környezetben, és úgy vélte, hogy a jövőben is folytatódik a termelékenység – azaz az egy dolgozóra eső termelés – javulása.


Mégis jobbnak látta, ha végre lép, hátha ezzel lendületbe jöhet a gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik