Belföld

Csak cincogott a szocialista frakció

A frakcióülésen még vehemensen bírálták a szocialista képviselők az adótörvény tervezetét, a keddi országgyűlési szavazásra enyhült elszántságuk.

Néhány pontban visszavettek követeléseikből a renitens MSZP-s lépviselők az adótörvények részleteiről szóló parlamenti szavazás előtt. Így például nem emelkedik az ingázóknak juttatható kedvezményes kilométerpénz 3-ról 6 forintra.

A képviselők részletes szavazással szentesítették azt a módosítást, hogy két lépcsőben emelik meg a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő tagdíj mértékét, így a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő tagdíj jövőre átmenetileg a jövedelem 7 százaléka lesz. Mindeközben érintetlenül marad a társadalombiztosításba (tb) fizetendő egyéni nyugdíjjárulék 1,5 százaléka, s ezzel 20 milliárd forintot takarít meg a költségvetés.

Halló! Áfa? 

A telefon- és mobiltelefon-szolgáltatás áfájának csak 70 százaléka vonható le: ez a múlt héten a költségvetési bizottság által becsempészett és most jóváhagyott módosítás. 

Van néhány újítás is: a szocialisták vezértelével például enyhítettek valamelyest a reprezentációs költségek adóztatásának rendszabályain. Így a szállodai és egyéb szálláshely-szolgáltatások igénybevételének általános forgalmi adó (áfa) része továbbra is levonható lesz, az éttermi és más vendéglátó-ipari szolgáltatás áfája viszont nem.

A kormány ellenében szavazta meg a parlament, hogy az oktató, illetve az ismeretterjesztő CD-lemezeket csak 12 százalékos áfával terhelik, szemben a tervezett 25 százalékos áfateherrel, ugyanakkor a természetes és mesterséges ásványvizeket – a gyártók tiltakozása ellenére – egyöntetűen a 25 százalékos áfakörbe sorolták.

Játék az ezresekkel 

A pénznyerő automatákra – pontosabban játékhelyenként – a kormány 70 ezer, majd ebből engedve 60 ezer forint adót vetett volna ki, amit a képviselők végül 55 ezer forintra tornáztak le. 

Ugyancsak renitens módosító javaslat folytán szavazta meg a parlament, hogy a futballbírók mérkőzésenként 5000, adóévenként 50 ezer forintig adómentesen vezethessék a meccseket.

A futballbírók mellett az agrárium számára is van újdonság a módosítások között. A mezőgazdasági őstermelők, a kormány javaslatát 50 ezer forinttal megdobva, 400 ezer forint árbevételig mentesülnek a helyi adó megfizetése alól.

Sor került az eva törvény részletes szavazására is. Végleges formájukban jövő héten szavazzák meg a két adótörvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik