Belföld

Kik a piac erõsei? – döntött a HDB

A Hírközlési Döntőbizottság megnevezte a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatókat a távbeszélő-, a mobiltelefon-, a bérelvonali és az összekapcsolási piacon. A minősítés jelentős kötelezettségeket ró az érintettekre, de élénkülhet a verseny.


 Kinek a piaci ereje jelentős?

Jelentős piaci erővel rendelkezőnek minősül az a szolgáltató, amelynek legalább 25 százalékos a részesedése valamely meghatározó piacon – azon a földrajzi területen, ahol szolgáltatást nyújt. 

A Hírközlési Döntőbizottság a 2001-es adatok alapján megnevezte a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat. A törvény értelmében a távközlési piac négy meghatározó területén – a távbeszélő-, a mobil rádiótelefon, a bérelt vonali és az összekapcsolási szolgáltatási piacon – nevez meg jelentős piaci erővel bíró szereplőket a HDB. Rájuk a törvény különféle többletkötelezettségeket ró annak érdekében, hogy ne élhessenek vissza piaci helyzetükkel, ne gátolhassák a versenyt.


  Miért hátrány jelentős piaci erőnek lenni?

A jelentős piaci erővel bírók többletkötelezettsége:
• A távbeszélő-, mobil rádiótelefon, bérelt vonali és összekapcsolási szolgáltatási piacon hálózati hozzáférési szerződéskötés gazdaságilag és műszakilag indokolt ajánlat esetén.
• A távbeszélő- és bérelt vonali szolgáltatási piacon referencia összekapcsolási ajánlat (RIO) készítése.
• A távbeszélőpiacon előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlat (RUO) készítése.
• A távbeszélő, béreltvonali és összekapcsolási szolgáltatási piacon költségalapú összekapcsolási díjak kialakítása.

Távbeszélőpiac – öt szolgáltató bizonyult jelentős erejűnek


A vezetékes piaci szolgáltatások terén a Matáv, a Vivendi, az Emitel, a Hungarotel és a Monortel minősült jelentős piaci erőnek. A teljes távközlési (vezetékes ) szolgáltató piac tavaly 202,566 milliárd forint volt, ebből 79,92 százalékos részesedése volt a Matávnak, 11,78 százaléka a Vivendinek, 2,27 százaléka az Emitelnek , 4,51 százaléka a Hungarotelnek és 1,51 százaléka a Monortelnek. A Matávon kívüli négy szolgáltató azért lett jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató, metr saját koncessziós területeiken piaci részesedésük százszázalékos.


 Hogyan számol a HDB a mobilpiacon?

A mobilpiacon a HDB a bevételeket az előfizetői szolgáltatásokért – azaz nem a más hírközlési szolgáltatók számára, hálózati szerződés keretében nyújtott – beszedett bevételeket veszi figyelembe, költségként pedig a hálózati szerződések keretében kifizetett nettó összegeket veszi figyelembe, mint például: belföldi hívás esetében – összekapcsolás keretében – belföldi partner, nemzetközi hívás esetében nemzetközi partner, külföldön igénybevett roaming.

Mobil- és összekapcsolási piac – Westel és Pannon GSM


A háromszereplős mobiltelefon-piacon a Westel és a Pannon GSM lett jelentős szereplő. A mobilszolgáltatók által benyújtott adatok alapján a teljes szolgáltatási piac nettó árbevétele 146,730 milliárd forint volt, ennek 57,01 százaléka a Westelt, 39,51 százaléka pedig a Pannon GSM-et illette. A perc alapú forgalom alapján a Westel a teljes piac 58,4 százalékát, az SMS forgalomból 51,21 százalékot, az aktív SIM kártyákból pedig 2001. december 31-én 50,19 százalékkal részesedett. A Pannon GSM a teljes forgalom 35,05 százalékát, az SMS-ek 42,73 százalékát, az aktív SIM kártyáknak pedig december 31-én 39,31 százalékát birtokolta. Az összekapcsolási szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel bíró szolgáltató lett a Westel és a Pannon GSM. Az előbbi részesedése a piac tavalyi 114,994 milliárd forint nettó árbevételéből 42,71 százalékos, az utóbbié pedig 31,25 százalékos. (Ezen a piacon a harmadik legjelentősebb szereplő a Matáv, ám 13,75 százalékos részesedése messze nem éri el a törvényben meghatározott 25 százalékos küszöböt.)




 Piaci részesedések

A jelentős piaci erővel bíró szolgáltatók részesedése a teljes nemzeti hírközlési piac 810,680 milliárd forintos nettó árbevételéből 2001-ben:
• Matáv – 36,57 %
• Westel – 20,42 %
• Pannon GSM – 14,88 %
• Vivendi – 4,66%
• Hungarotel – 1,83%
• Monortel – 0,86%
• Emitel – 0,78%

A béreltvonali piacon a Matáv “nyert”


A béreltvonali szolgáltatási piacon a Matáv érdemelte ki a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató címet. E piac szolgáltatási nettó árbevétele tavaly összesen 29,981 milliárd forint. A Matáv a nettó árbevétel 54,56 százalékát szerezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik