Belföld

Egyenes beszéd, tiszta kép – megújul az MTV

Megint nevet vált a Magyar Televízió egyes csatornája, és MTV-nek nevezi magát a nemzeti főadó. Új logó és új arcok is szerepelnek majd a hírműsorokban, így Pálffy István, D. Tóth Kriszta és Simon András, de tudományos ismeretterjesztőként feltűnik majd Demcsák Zsuzsa is.

A csaknem folyamatos hírszolgáltatás lesz a november harmadikától megújuló, és nevét MTV-re visszaváltoztató televízió stratégiája. Körülbelül így összegezhetnénk azt a sajtótájékoztatót, amelyen a Magyar Televízió Rt. vezetői ismertették az új műsorrendet.

A tájékoztatót valószínűleg nem véletlenül tartották a félórás adásszünet előtt, amelyet az ORTT rendelt el, szankcionálva az áprilisi választási kampány során a közszolgálati tévénél tapasztalt jelenségeket. Talán az MTV jelenlegi vezetői el akarták kerülni az elődeikre vonatkozó kínos kérdéseket

Visszatérve a műsorokhoz: híradók lesznek tehát délben, délután hatkor, este fél nyolckor és éjjel tizenegykor, a reggeli félóránkénti adások mellett. A vezetők ugyanakkor nem a hírjelleget hangsúlyozzák, hanem az “Egyenes beszéd – tiszta kép” jegyében a közszolgálatiságot és a pártoktól való függetlenséget.

Egyenes beszéd, tiszta kép – megújul az MTV 1Pálffy és D. Tóth a Híradó valóságshow-jában

A híradós blokkok tekintélyes hosszúságúak lesznek: délben órányi hírösszeállítás lesz, délután hatkor és este fél nyolckor félórás program következik, éjjel pedig rövidebbek lesznek ugyan a hírek, de fix időpontban, tizenegykor sugározzák őket. A 23 órás híradót egyébként megelőzi, illetve keretbe foglalja Az Este című műsor, amely az Aktuálist váltja, és 22.30-tól 23.10-ig tart majd.

Több gazdasági hír az MTV-n

A déli gazdasági híradás a korábbi négy percről hét percre nő, minden hétköznap fél egytől lesz látható az MTV-n. Az üzleti blokk szerkezete nagyjából megegyezik a korábbival, makrogazdasági beszámolókból, tőzsdehírekből, illetve a vállalati élet eseményeiből válogatnak majd a szerkesztők. Arról még folynak a tárgyalások, hogy Az Este című háttérműsorban lesz-e (és ha lesz, hány percben) gazdasági összefoglaló. Minderről Csutoros Gergely, a Híradó gazdasági szerkesztője nyilatkozott a FigyelőNetnek.

Az új hírműsorok jelentős személycserékkel is járnak: a Híradóban feltűnik a TV2-ről ismert Pálffy István, aki az RTL Klubtól átigazolt D. Tóth Krisztával együtt (illetve felváltva) vezeti majd a szinte egész napos hírfolyamot. Pálffy elmondta: soha nem volt ennyire boldog, soha nem volt ennyi lehetősége és soha nem kapott ennyi szakmai segítséget kollégáitól.

Hozzátette: az új Híradó az MTV valóságshow-ja lesz. A hírek születnek, meghalnak, a hír is élőlény – mondta Pálffy, aki láthatóan igen lelkes volt attól, hogy ismét a közszolgálati televízióban kap lehetőséget. (Korábban már dolgozott A Hétnél.) A műsorvezető megjegyezte: az az MTV-műsor, amelyre ki van írva, hogy “élő”, az valóban élő lesz

Simon András, aki szintén a TV2-ből érkezett, és aki Az Este című programot fogja vezetni, elmondta: ő ugyan volt már boldogabb, mint most (például akkor, amikor megszületett a gyermeke), de soha nem volt ilyen büszke, minthogy ő is nagyon elégedett az MTV-vel.

Új logók: értéket közvetítenek

A Magyar Televízió új logotípiája egyszerű, világosan, tisztán érthető üzenetet hordoz az alkotó (Fatér Barna) és a megrendelő szerint. A vízkék színű háttérben az MTV betűszó aszimmetrikusan helyezkedik el. A kisbetűs megoldásnak üzenete van: “a mindennapi életben ez az írott szöveg megszokott, barátságos, emberközeli és természetes formája”. Az m2 új vizuális alapjegye az MTV formai és tipográfiai megoldásait viszi tovább, de attól színben elkülönül. Egyszerre jelzi az összetartozást és az MTV céljainak tükrében újradefiniált kiegészítő viszonyát: “az m2 hosszú távon a rétegigényeket-kiszolgáló csatorna, amely színesíti, kiegészíti és kiteljesíti a nemzeti főadó, az MTV műsorát”.

Balóról, Betlenről nincs sok hír

Az Aktuálist váltó Az Este érdekessége, hogy a korábbi műsorvezetők közül sem Baló Györgyről, sem Betlen Jánosról nem ejtettek szót az MTV új vezetői.

A Baló és Betlen jövőjét firtató újságírói kérdésre sem adtak érdemi választ, csupán annyit mondtak: neves tévés személyiségekkel tárgyalnak jelenleg is. E tárgyalások eredményeiről azonban még nem nyilatkozhatnak a sajtótájékoztatón.

A korábbi Aktuális gárdájából egy arc ismerős lehet az MTV-fanatikusoknak is: Krizsó Szilvia továbbra is részt vesz majd a késő esti háttérműsor készítésében, és Simon Andrással együtt, illetve felváltva vezeti majd azt.

Az MTV vezetői nemcsak a hírműsorokról beszéltek. Ragáts Imre ügyvezető alelnök hangsúlyozta, hogy az új menedzsment négyhónapos működése alatt 760 millió forintos megtakarítást ért el, ebből finanszírozták a negyvenmilliós arculatátalakítási költségeket.

Ragáts szerint ez a negyvenmillió a televízió egy napi működésének kiadásait sem érik el, tehát nem minősíthetők drágának.

Egyenes beszéd, tiszta kép – megújul az MTV 2 Tematikus csatorna lesz az m2?

Rudi Zoltán hírigazgató, megbízott programigazgató azt hangsúlyozta, hogy pártpolitikától független tévét akarnak, amely tartózkodik majd az öncélú erőszakot sugalló filmek vetítésétől. Ugyanakkor fontos szerepet kapnak továbbra is a közszolgálatiság elemei, a nemzetiségi, kisebbségi műsorok, a regionális adások és a vallási programok.

Mindemellett igényes filmeket is vetítenek majd, példaként említette Rudi Zoltán a Robert Redford-sorozatot. Elhangzott az is, hogy az m2 – amelynek neve nem változik – a későbbiekben akár egy tematikus csatorna alapjául is szolgálhat.

Hétköznap délutánonként Élesben címmel közéleti talk-show lesz az MTV-n, amelyet Fiala János, Obersovszky Péter, Albert Györgyi és Szombathy Pál vezet majd. Késő délután Navigátor címmel tudományos ismeretterjesztő magazin jelentkezik, amelyet a TV2-ről átigazolt Demcsák Zsuzsa, illetve Nagy Tünde neve fémjelez.

A szórakoztató műsorok sorában Nádas György új show-ja említhető meg, amelyben többek között Kern András, Kulka János, Rajhona Ádám, Pogány Judit és Nyertes Zsuzsa is szerepel majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik