Belföld

Tőzsdehét – eladófélben

A profitrealizálás jegyében telt az elmúlt hét a világ vezető részvénypiacain. A korábbi látványos felfutást követően gyorsan beindultak az eladások, az Egyesült Államokban azonban még így is volt erő az emelkedéshez.

A Dow Jones másfél százalékkal emelkedett magasabbra, bár az index meglehetősen hektikusan mozgott. A Nasdaq, jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtva, három százalék feletti javulással zárt, két hónapos rekordot döntve.

Kedvező vállalati eredményekből ezúttal sem volt hiány. A legnagyobbak közül az SBC Communications, a Schering-Plough gyógyszergyártó, és az AOL Time Warner is várakozások feletti eredményről számolt be, az Eastman Kodak pedig a becsültnél nagyságrenddel nagyobb profitot jelentett be.

Elfogyott a lendület

Az optimista hangulatot mi sem jelezte jobban, mint hogy a részvényárak a héten megjelent negatív makrogazdasági mutatók ellenére is folytatni tudták emelkedésüket. Hétfőn a konjunktúraindex produkált várakozásoknak megfelelő csökkenést, pénteken viszont a Michigan fogyasztói bizalmi index véglegesített októberi értéke, valamint a tartós fogyasztási javak szeptemberi megrendelés-állományának számai is elmaradtak a piaci konszenzustól.

Pesszimista kép rajzolódott a szerdán kiadott Bézs Könyvében is. A Fed gazdaságot értékelő kiadványában a gazdaság lanyhaságára, a kiskereskedelmi forgalom gyenge számaira hívta fel a figyelmet, inflációs fronton viszont rendben lévőnek minősítették az elmúlt két hónapot. Mindezek fényében a Fed november 6-án esedékes ülésén nagy valószínűséggel csökkenteni fogja a negyvenéves mélyponton álló 1,75 százalékos alapkamatát.

Bizakodással tölthette el a befektetőket az olaj világpiaci árának alakulása. A brent olaj londoni jegyzése közel tíz százalékkal csökkent, ezzel augusztus eleji szintre állt be.

Európában jóval óvatosabbak voltak a befektetők. A nyereséget realizálók nyomását csak két napig bírta a vételi oldal: szerdától konyulni kezdtek az indexek, a párizsi börze barométere több mint három, a frankfurti index két százalékot esett.

A visegrádiak piacai együtt mozogtak, bár esetükben túl nagy változásról nem lehetett beszélni. Prágában kisebb emelkedést, Varsóban és Budapesten enyhe csökkenést mutattak a helyi tőzsdeindexek. A BUX a négynapos kereskedési héten hatvan pontot vesztett értékéből, így továbbra is hétezer pont felett tudott maradni.

Pénz- és állampapírpiacAz ír népszavazás kedvező kimenetele éreztette hatását a magyar állampapírpiacon. A héten megtartott diszkont kincstárjegy aukciókon lefelé mozdultak a hozamok, bár az érdeklődés meglepően alacsony volt. A három hónapos diszkont hozama húsz bázisponttal, 9,33 százalékra csökkent, a beérkezett ajánlatok összege alig haladta meg a kibocsátott húszmilliárdnyi mennyiséget. A hat hónapos jegy aukcióján másfélszeres túljegyzés mutatkozott, az ÁKK huszonötmilliárdnyit bocsátott ki a papírból, amelynek átlaghozama huszonnyolc bázisponttal 9,49 százalékra csökkent. A leghosszabb diszkont kincstárjegyből harmincmilliárd forintnyi jelent meg a piacon (ennél mindössze tízmilliárddal magasabb jegyzési szándékot regisztráltak), hozama 9,53 százalékra mérséklődött.

Egységesen és jelentős mértékben csökkentek a héten a másodpiaci referenciahozamok.

Változatlan szinten, 9,59 százalékon maradt a DWIX index.

A forint szárnyalt a napokban: a dollárral (246,9) szemben több mint két százalékot erősödött, míg a sávban száz bázisponttal mozdult lejjebb (ez 12,6 százalékos csökkenés).

Gyenge hazai

A hét vesztesei a kisebb likviditású papírok voltak. Az Antenna hat, a Phylaxia és a Fotex négy százalékot meghaladó visszaeséssel zárt. Profitrealizálás jegyében zajlott az informatikai papírok kereskedése: az előző héten húsz százalékkal dráguló Synergon három, a Graphisoft öt százalékot esett.

A blue chipek mindegyike gyengült. Az OTP Bank tulajdonosai minimális veszteséget számolhattak a hét végén, a sajátrészvény-vásárlásait folytató – és így tulajdonrészét öt százalék fölé növelő – Mol egy százalékon belüli csökkenést mutatott. A legnagyobb negatív hatást a Matáv képviselte az indexkosárban, közel három százalékot esett.

Egymással ellentététesen mozogtak a gyógyszergyári részvények. A Richter másfél százalékot esett, míg az Egis – a hét nyerteseként – több mint hatszázalékos hozammal örvendeztette meg befektetőit.

Háromnapos kényszerszünet vár a Prímagáz részvényére. A társaság kérésére a BÉT csütörtökig felfüggesztette a papír kereskedését.

Ami jön…

Itthon ismét kurtább, négynapos lesz a kereskedési hét, így a pénteki amerikai makroadatdömping már csak jövő héten épülhet be az árfolyamokba. November elseje könnyen rémisztő nappá válhat a nyugti féltekén, akkor közlik az Egyesült Államok októberi munkaerőpiaci adatait, a lakossági fogyasztás szeptemberi számait, valamint az egész országra kiterjedő ISM üzleti bizalmi felmérés aktuális eredményét.

Addig is elég útmutatást kapnak majd a tőzsdék a tengerentúlról: hétfőn az American Express, kedden a Procter & Gamble negyedéves gyorsjelentése, csütörtökön pedig a harmadik negyedéves GDP növekedés adata jelenik meg, aminek mértékét éves szinten 3,6 százalékra tették a piaci szakemberek.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7034,7
-0,83 %
-1,35 %
Varsó WIG
13690,1
0,27 %
-1,67 %
Prága PX50
427,6
-0,58 %
8,36 %
Frankfurt DAX
3102,0
-1,95 %
-39,88 %
Párizs CAC
3056,9
-3,17 %
-33,90 %
London FTSE
4051,1
-1,92 %
-22,35 %
Nikkei 225
8726,3
-3,96 %
-17,23 %
Hang Seng
9722,5
1,14 %
-14,69 %
Dow Jones IA
8444,0
1,46 %
-15,74 %
Rio Bovespa
10014,8
11,00 %
-26,24 %
Mexikó BOLSA
5905,6
-1,13 %
-7,32 %
Nasdaq
1331,1
3,36 %
-31,75 %
Moszkva RTS
348,9
-2,38 %
34,18 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik