Belföld

Álláskeresési szokások

A Take it Személyzeti Tanácsadó Kft. a cégük adatbankjába érkező mintegy 250 pályázó álláskeresési szokásait mérte fel egy piackutatás keretében. Deák Andrea, a piacvezető cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az álláskeresők szokásai mellett, a személyzeti tanácsadó cégekről, ezen belül külön a Take it-ről kialakult véleményekre voltak kíváncsiak.

Meglepő adat, hogy a közép illetve a felső szintű vezetői pozíciókra pályázók több mint 95 százaléka használja ma már az internetet álláskeresésre. A leggyakrabban látogatott weboldalak a Take it álláspont oldal mellett : Jobline, CV-Online, Jobmonitor, Jobpilot, Allas.lap.hu.
A munkát keresők csaknem fele átlagban négy-tíz tanácsadó céget keres meg, hogy segítséget kérjen elhelyezkedéséhez. A vizsgálatba vontak 18 százaléka tíznél is több tanácsadó cégnél adta le jelentkezését. A Take it minden pályázó esetében az első háromban szerepel.
Érdekes képet mutat, hogy a személyzeti tanácsadó cégek jellemzői közül a pályázók a kínált pozíciók minőségét, a megbízhatóságot és az ismertséget tekintették a legfontosabbnak és ezen belül is a Take it a megbízhatóság területén kapta a legnagyobb pontszámot, s a jelentkezők mintegy 84 %-a ajánlaná a céget ismerőseinek is. Szinte valamennyi megkérdezett igényelte a személyre szabott foglalkozást, a személyes kapcsolatfelvételt, meghallgatást. Ugyancsak általános igény a gyorsabb és folyamatos visszajelzés. Többen fogalmazták meg, hogy egy határozott elutasító, udvarias válasz többet ér, mint egy nagyon elegáns, de kétségeket hagyó visszacsatolás. Az állást keresők úgy látják, hogy a 40-es, diplomás, több nyelvet beszélő, 15-20 éves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező pályázóknak még mindig sokkal kevesebb babér terem és a másik oldalon a pályakezdők elhelyezkedési esélyei nehezedtek az elmúlt évekhez képest. A fejvadász cégek megbízói nem a több harcot megélt, ezáltal többe is kerülő szakembereket és nem is a képzett de kezdő kollegákat, hanem a még formálható de már 4-5 éves tapasztalattal rendelkező munkaerőt keresik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik