Belföld

Bezárja székesfehérvári gyárát az IBM

November 30-ával megszűnik a termelés az IBM székesfehérvári gyárában , január elsejével pedig megszűnik a dolgozók jogviszonya - értesült lapunk. A hírt délután kettőkor jelentették be a dolgozóknak, Fehérvár polgármestere szintén ma tudta meg a hírt.

A merevlemez-meghajtókat gyártó üzemben körülbelül 3.800 ember dolgozik, közülük ezer fő elbocsátását már bejelentették augusztus elején. A gyár a dolgozókat kettőre hívta össze, fél kettőtől a teljes hírzárlatra hivatkozva kihúzták a telefonvonalakat, és megszüntették a munkatársak internetkapcsolatát.



Nemzetközi szinten 15 ezer alkalmazott megy

Az International Business Machines Corp. (IBM) augusztusban jelentette be, hogy 15,6 ezer főt elbocsát számítástechnikai szolgáltató és mikroelektronikai üzletágaiból. A leépítések tényét az IBM ugyan már korábban közölte, annak mértéke és időzítése azonban nem volt ismert. Az IBM összesen 320 ezer főt foglalkoztat világszerte.

Ekkor a cég bejelentette, hogy a merevlemez piacon tapasztalható gyenge globális kereslet miatt, a cég megszünteti a gyártást székesfehérvári üzemében, így kénytelen elbocsátani 3700 dolgozóját. Az alkalmazottak közül csupán 2100 tartozik az IBM-hez, 1600-an kölcsönszerződés keretében dolgoztak.

Ők elsősorban a Videoton mukatársai voltak, illetve az ISH munkaerőszervező irodán keresztül, döntően Szlovákiából érkeztek – tudta meg tudósítónk Mohácsi Pétertől, a gyár ügyvezető igazgatójától. A gyártás november 30-ával fejeződik be, a gyártósorok leszerelését illetve a többi terület kiürítésést pedig 2003 első felére kívánja befejezni a cég.

A vállalat vezetése hangsúlyozta, hogy a döntés függtelen a Hitachival való együttműködéstől, a gyenge piaci kereslet miatt mindenképpen szükség volt a bezárásra. Mivel az IBM gyártói és beszállítói elsősorban ázsiaiak, így logikus volt, hogy egy európai gyár bezárása mellett döntenek.

Székesfehérvár polgármestere is csak ma értesült a gyár bezárásáról

Warvasovszky Tihamér, Fehérvár újraválasztott polgármestere tudósítónknak elmondta, hogy ő először augusztus 29-én kapott tájékoztatást az IBM-től, ám akkor még egy sokkal kisebb leépítésről. A gyár bezárását azonban csak ma tudatta vele a cég, így az teljesen váratlanul érte. Tudomása szerint a hír bejelentésének időzítése nem függ össze az önkormányzati választásokkal.

“Mivel nem a termelés áthelyezéséről van szó, a város nem tudott újabb kedvezményeket ajánlani a cégnek” – nyilatkozta lapunknak Warvasovszky. A gyár egyébként 1994-2000 között iparűzési adókedvezményt élvezett. A leépítés ezer fehérvári lakost érint, a városban jelenleg 5,4-5,5 százalékos a munkanélküliség.

A város egyébként tárgyal olyan befektetőkkel, akik akár ezerfős új beruházásokat is vinnének Fehérvárra. A lehetséges befektetők közül a polgármester név szerint a Denzo-t említette, amely 400 embert keres a megyében. A befektetők vonzása érdekében a polgármester fontosnak tartja az úthálózat, a reptér-fejlesztést, az adókedvezmények nyújtását valamint a kormányzati segítséget.

Bezárja székesfehérvári gyárát az IBM 1Az IBM levélben értesítette Medgyessyt

Az IBM vezérigazgatója levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt arról, hogy a társaság bezárja székesfehérvári gyárát a merevlemezek iránti gyenge kereslet miatt – mondta Gál J.Zoltán kormányszóvivő a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón Budapesten.

A kormányszóvivő hozzátette: a vezérigazgató a levelében arra vállalt kötelezettséget, hogy a törvényben előírtakhoz képest sokkal több pénzügyi és elhelyezkedési segítséget nyújtanak az elbocsátásra kerülő 3.700 dolgozónak. – Mindezekhez képest a kormánynak ezzel dolga van – közölte Gál J. Zoltán. Mint mondta, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal akciótervet készít az ügyben.

A gazdasági minisztérium szerint a piac felszívja az elbocsájtottakat

Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közigazgatási államtitkára a Figyelőnetnek elmondta, hogy véleményük szerint a piac felszívja az IBM-től elbocsátott munkaerő jelentős részét. A folyamat segítése érdekében azonban csütörtök reggeltől a megyei munkaügyi központ önálló részleget nyit a gyárban, azért, hogy segítsenek a munkásoknak az eligazodásban.

A kormányzati intézkedések között lesznek átképzési programok, és a minisztériumban fokozottan figyelnek majd arra, hogy az itt felszabaduló munkaerőt új beruházásokhoz irányítsák. A minisztérium által indított Smart Hungary beruházás ösztönzési program keretében a pályázók figyelmét felhívják arra, hogy plusz támogatást lehet nyerni munkahelyteremtéssel, a fehérváriak elhelyezésével.

Arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést a forint erősödés, a minimálbér emelése és a gyár bezárása között, Réthy elmondta, hogy az IBM vezérigazgatójának a miniszterlenökhöz írt levelében egyértelműen szerepel, hogy nem a gazdasági környezet megváltozása az oka a döntésnek.

Az IBM egyébként Fehérvárom vámszabadterületen működött, vagyis az árfolyam szélesítése, a forint erősödése minimálisan hatott rá. A minisztérium feltételezése szerint egyébként a bérek ott már meghaladták a minimálbért, így ez utóbbi emelkedése sem lehetett döntő tényező. Norbert Wolpert, a német IBM ügyvezetője a rendelésállomány kétharmados csökkenésével indokolta a döntést az államtitkárnak, illetve hozzátette, hogy az évezredváltáskor olyan sok merevlemezt halmoztak fel a vásárlók, hogy azóta nem talál magára a piac.

Kezdetben még csak ezer ember elbocsátásáról volt szó



Ezer ember helyett…

Augusztusban az információtechnológiai válság begyűrűzésével magyarázta az akkor bejelentett ezer fős leépítést Horváth Balázs, az IBM Storage Products Kft. kommunikációs igazgatója. Az IBM ekkor azt közölte, hogy székesfehérvári gyárából elküldött ezer emberből 150 IBM-alkalmazott, a többiek – 850 fő – a Videoton állományába tartozik. Az IBM kölcsönszerződéssel foglalkoztatta a munkások jelentős részét, így az elbocsátásról elvileg nem köteles értesíteni a munkaügyi központot.

Áprilisban elsőnként a FigyelőNet számolt be arról, hogy bizonytalan a székesfehérvári merevlemez-meghajtókat előállító IBM-üzem sorsa, minthogy a társaság bejelentette: a Hitachival együtt létrehozandó közös vállalatba viszi be tárolóeszköz-gyártó kapacitásait, illetve azok egy részét. A közös vállalatban a Hitachi 70 százalékos többséggel rendelkezik. Az IBM és a Hitachi több termelési bázist egyesíteni kíván jelentették be akkor a cég irányítói.

A merevlemez-gyártás korábban presztízsprojektnek számított az IBM Storage-en belül, és egy ilyen hír mindig sokkal inkább befolyásolja a közvéleményt, mint száz sikeres, ámde kevésbé szem előtt lévő üzlet. Valószínűleg ezzel magyarázható a hír bejelentésésnek időzítése is: a budapesti központú cég a sajtótájékoztatót Székesfehérvárra, és munkaszüneti nap előtti délutánra hívta össze.

A székesfehérvári IBM Storage Products Kft. a Figyelő TOP 200-as listáján, árbevétel tekintetében a hatodik legnagyobb magyar vállalat, a kft. 2001-ben 543 milliárd forint árbevételt ért el. Ebből 200 milliárd forint a székesfehérvári gyárból származott. Vámszabad területen működő cégként, ez teljes egészében exportárbevételnek minősül. A statisztikák szerint az IBM hazánk második legnagyobb exportőr cége, a teljes magyar export 6,2 százalékát adja. Az amerikai óriásvállalat termelőkapacitással rendelkezik még Vácon is: az utóbbi időben felmerült már a váci gyár – amely az IBM 543 milliárd forintos forgalmának felét adja – bezárásának híre is.

A keddi sajtótájékoztatón azonban a cég vezetése azt nyilatkozta, hogy az IBM kivonulni nem akar Magyarországról, tehát a váci gyár bezárását nem tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik