Belföld

Esküvé 2000, Bussay László – Borkóstoló

Ritka a humor a borászatban, valamint a politikában. A borászatban tán a bor komolyságát féltik tőle, a politikában tán a görcsös középszerűség okán. Az esküvé név poén.

Esküvé 2000, Bussay László – Borkóstoló 1

Esküvé 2000, Bussay László – Borkóstoló 2A küvé ugyebár a házasított, azaz kevert bort jelenti, a keverés célja olyan új minőség létrehozása, amilyennel a részek külön-külön nem rendelkeznek. Házasítás, azaz esküvő. Bussay doki küvéjében a tramini (illatos, fűszeres, lágy, népszerű fenomén) és a kevésbé ismert kiegészítő fajta, az ezerfürtű (tramini és hárslevelű keresztezte egymás útját 1950-ben a kecskeméti kutatóban) lép házasságra. A tramini tehát kétszer jelenik meg a történetben, ez Bussay szerint felér egy incesztussal. A házasságszerzés célja és értelme, hogy a részek pozitív interferenciára lépjenek: visszafogottabbá és elegánsabbá váljon a tramini túlzásokra és közönségességre hajlamos illata, miközben a kompozícióhoz hozzáadódjanak a hárslevelű maszkulin erényei, lágy és kemény egyesüljön.

Bussay nemcsak a borokhoz ért, eredendően háziorvos Muraszemenyén, ez nagyjából a világvége. A magyar-szlovén-horvát hármas határ fölötti pompás mikroklímájú dombon áll pincészetének kicsiny chateau-ja, a déli lejtő előtti síkon a Mura kanyarog, pára, eső, sok napfény, háromszor érik a füge. Agyag, folyami kavics, homok fundamentumára terülnek a változatos talajok. Itt kezelgeti öt kis falu betegeit Bussay, vadászgat a sűrű zalai erdőkben a vaddisznókra és érleli fahordóban tartalmas, tömör, koncentrált borait kicsiny, tíz hektár alatti gazdaságának pincéjében.

Az esküvében sikerül megteremteni az összhangot a tramini és az ezerfürtű tulajdonságai között. A bor illata nem hivalkodó, 6,5 gramm/liter körüli szép savai és 23 gramm/liter körüli exktraktja lágy kerekségben olvadnak össze, hibátlanul csendül a bor 12 százalékos alkohollal, tartalmas utóízzel, melyben a szép savak és a tramini emléke dereng fel. Bussay borai a jobb vinotékákban kaphatók, az esküvé koncentráltabb jellegénél fogva szárnyasokhoz, egészben vagy frissen sütött borjúhúshoz, illetve ugyanilyen sertésekhez, és főtt, párolt sertéshúsokhoz ajánlható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik